Даниленко: Чи потрібен владі України компроміс заради миру на Донбасі
23.07.2018 14:10

Пропозиції влади, щодо врегулювання і відновлення територіальної цілісності України можуть стати предметом розбрату між різними політичними угрупуваннями. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

«Соціологічне дослідження засвідчило, що тривалий час влада не пропонувала шляхів, чи програми вирішення ситуації на сході, де були б запропоновані конкретні рішення і механізми розв'язання цієї проблеми», – зазначає експерт.

«Саме тому, дискусія, як правило, розгортається винятково навколо ефективності Мінських домовленостей т.з. Мінська-2. Ці домовленості більшою мірою стали предметом обговорення геополітичних гравців — членів Нормандської четвірки, США, інших зацікавлених стороні, але не громадян України», - пояснює політолог.

За словами Сергія Даниленко, сьогодні відсутній предмет дискусії, бо конкретні шляхи з приводу розв'язання конфлікту не були запропоновані владою для громадян України.

«Коли соціологи поставили це питання в опитування, стало зрозуміло, що громадяни України не уявляють, які практичні кроки поза Мінським процесом можуть бути застосовані для розв'язання проблеми», - констатує наш співрозмовник.

Ці соціологічні опитування, продовжує експерт, указують на певну розгубленість громадян України, на відсутність у них альтернатив з погляду відповідних державних установ щодо цього питання.

«Ця тема вже певної міри перезріла. Соціологічні дослідження проводяться не в один день. Нещодавно, протягом місяця, з'явились пропозиції, план врегулювання, який виходив від міністра МВС Авакова. Тобто в політичному класі є розуміння необхідності предметної дискусії з громадянами щодо цього питання», - додає політолог.

Єдине, що має турбувати нас сьогодні в цьому контексті, каже співрозмовник, це щоб пропозиції та різні варіанти таких планів врегулювання і відновлення територіальної цілісності України не стали предметом розбрату між різними політичними угрупуваннями, між різними представниками політичного класу.

Нехай вони різноманітні пропозиції пропонують, але не використовують це як інструмент напередодні передвиборчих перегонів», - зазначає експерт.

За словами нашого співрозмовника, проблематичним є те, що усі ці теми сьогодні будуть використані не як інструмент для діалогу з суспільством про практичні кроки, а як інструмент суперництва зі своїми політичними опонентами.

«Тут є більша загроза для ситуації в Україні. Це може бути ще одним елементом розхитування внутрішньої політичної ситуації в країні», - резюмував Сергій Даниленко.

Нагадаємо, ЗМІ вже говорили про те, що бульшість українців готові на компроміс на Сході заради миру.