Палій про падіння гривні: Курсу валюти нічого не загрожує, це сезонне явище
24.07.2018 16:44

Гривні може загрожувати лише посилення воєнних дій і не отримання довгий час кредиту від МВФ. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

На думку нашого співрозмовника, з українською гривнею все прекрасно і хоч три роки тому вона коштувала дорожче, ніж зараз — мається на увазі, курс був 28, в березні 2015-го — 30-32, а зараз він 26, та те, що сьогодні відбувається, це сезонне явище, пов'язане з тим, що аграрний сектор починає працювати.

«Це пов'язане з врожаєм, з сільськогосподарськими процесами, які відбуваються у нас в серпні», - зазначає політолог, - «Крім того, під кінець року виплачуються відсотки по державніх та корпоративних боргах. Іноді держава виходить на ринок і купує долар. Є також і багато фірм, які взяли позики у доларах, вони теж виплачують відсотки, як правило, до кінця року».

Наш співрозмовник вважає, що у гривні є два піки фактично: серпень-вересень і грудень. Але, в принципі, ніяких серйозних підстав для девальвації немає, тому що росте експорт з нашої країни.

«Наприклад, за 5 місяців цього року він виріс на 15,9 %. Тобто валюта в країну заходить в достатньо великих обсягах. Наша торгівля з Європою росте просто шаленими темпами — близько 30%, та й вже 2 роки росте наш експорт в країни ЄС», - додає публіцист.

Олександ Палій впевнений, що в стратегічному плані курсу валюти нічого не загрожує.

«Що може загрожувати? По-перше - це посилення воєнних дій. По-друге, може загрожувати не отримання довгий час кредиту від МВФ, бо цими грішми ми могли б виплатити борги, які нам залишилися від Януковича з Тимошенко. А так, в принципі, все нормально. Головне, що економіка і експорт ростуть дуже хорошими темпами, бо 13% на рік зростання експорту в доларах — це не мало», - резюмував політолог.