Петриченко розповів, що призвело до затримки пенсій в Україні
25.07.2018 16:24

Держава настільки безвідповідально відноситься до своїх функцій, що сьогодні вже є критична маса невдоволення владою. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

Наш співрозмовник гадає, що це питання треба розглядати в подвійній площині.

«Скажімо, якщо закладається якась угода між державою і конкретною людиною, то держава буде наполягати, щоб людина повністю виконувала свої зобов'язання — платила за комунальні, податки — все, що треба. Якщо вона не платить, то йому держава нараховує пеню і т.д. З іншого боку, держава, якщо вона не виконує свої зобов'язання, то вона не несе відповідальності, навіть за затримку заробітної плати не несе штрафи у вигляді пені. Все це призвело до того, що держава настільки безвідповідально відноситься до своїх функцій, що сьогодні вже є критична маса невдоволення владою», - запевняє громадський діяч.

На думку нашого співрозмовника, держава хоче показати, що вона може як вирішувати, так й не вирішувати питання.

«Настільки болюче питання пенсійного забезпечення, і вона при цьому показує, що в неї є важелі управління, що людей може чи на коліна поставити, чи підняти. Це передумова якихось надзвичайних дій», - впевнений Петриченко, - «готується щось таке, що могло б відвернути увагу людей від того, що відбувається, - бо ніякі ні закони не прийняти, нічого не зроблено. Ось сьогодні всі і переживають через невиплати пенсій, субсидій і т.і.».

«Влада просто забрехалася, немає у них там єдиної думки щодо цього, тому що, підіймаючи пенсії для деяких пенсіонерів в 2-3 рази, вони ж розуміли і бачили ситуацію з грішми для виплати», - додає експерт.

За словами нашого співрозмовника, для того, щоб платити такі великі пенсії, оскільки у Пенсійного фонду понад 150 млрд дефіциту, — це треба загнати Пенсійний фонд в більшу яму, ніж є. А, оскільки у нас в “тіні” працює більш ніж 60% ВВП, то, звісно, державні органи, чиновники, олігархи, які управляють державною і офіційною казною, і не офіційною, збирались поповнити Пенсійний фонд за рахунок “тіньового” обороту.

«Та вони не врахували, що збільшиться супротив громадськості проти держави, проти шахрайства, проти вирубки лісів на Закарпатті, і що “тіньовий” сектор буде потерпати збитків, якщо можна так сказати», - додає громадський діяч.

«Саме тому поповнення Пенсійного фонду за рахунок “тіньового” сектору вже не вдається зробити так швидко, як це треба. А самий більший “пожиратель” грошей — це Пенсійний фонд, оскільки економіка не працює, робочих місць нема і таке інше. Тому нема за рахунок чого підвищувати поступи до Пенсійного фонду легально. Сьогодні фактично немає жодного нормального шляху по офіційному наповнити бюджет», - констатує Петриченко.

«Це все конфлікт інтересів “тіньового” сектору економіки і офіційної економіки. І звісно, цей конфлікт виражається в тому, що Пенсійний фонд дуже багато недоотримує коштів, бо він фактично фінансується за рахунок держбюджету», - резюмував наш співрозмовник.