Військовий експерт Лопата: Мінування Азовського моря не вирішить проблеми України
26.07.2018 11:58

Треба зробити канал, який буде діяти в обхід Керченської протоки та Кримського півострова, і буде забезпечувати діяльність українських портів на українській території. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український військовий діяч, генерал-полковник Анатолій Лопата.

Коментуючи нещодавню заяву України про мінування Азовського моря, як відповідь на огляд українських суден у Керченській протоці Росією, наш співрозмовник зазначає наступне: «Ми повинні розуміти, що Азовське море за домовленістю і за міжнародним правом являється морем спільного користування РФ і України. Це перше. Друге, якщо в односторонньому порядку прийняти якесь рішення по Азовському морю з нашого боку, то воно не буде мати ніяких правових основ. Таким чином, треба або домовлятися, або робити щось таке, що могло б забезпечити виконання інтересів країни в Азовському морі».

На думку нашого співрозмовника, це може бути, наприклад, посилення своїх угрупувань військово-морських підрозділив і прикордонних сил України в акваторії Азовського моря.

«Туди РФ перекидає свої катери, які вже прийшли з інших регіонів Чорного моря з російської території, і стоять сьогодні на вході до Керченської протоки. Росія змінила тактику перевірок кораблів, які йдуть на українські порти, та перевіряє їх сьогодні до входу в Керченську протоку», додає експерт.

Генерал-полковник зазначає, що це не влаштовує на сьогоднішній день українську сторону, так як кораблі перевіряються інколи до 3х і більше діб, а в цьому випадку страждає імідж України, як привабливої держави для ведення бізнесу.

«Так не може бути, і треба щось з цим робити», - вважає експерт, - « Є багато розмов, які потребують часу і великих коштів, в тому числі можна звернути увагу і в майбутньому, можливо, зробити канал, якій буде діяти в обхід Керченської протоки, Кримського півострова і буде забезпечувати діяльність українських портів на української території, минаючи ці проблеми».

«Але це справа часу. Сьогодні треба діяти більш дипломатичним шляхом і шляхом, звичайно, посилення присутності в Азовському морі своїх силових підрозділів», - резюмував наш співрозмовник.