Гавриш: Україна стала розмінною монетою в дискусії з Трампом
31.07.2018 13:09

Трамп фактично залишив Україну і не подає жодних сигналів щодо Криму. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

Коментуючи інформацію про те, що Адміністрація Дональда Трампа підтримала російську позицію у справі щодо українського транзиту, яку розглядає СОТ, наш співрозмовник зазначає наступне: «Сьогодні виникло і існує паралельно дві Америки: Америка Трампа і традиційна Америка. Америка ізоляціонізму і раціональної політики Дональда Трампа-старшого з непередбачуваними наслідками і синдромом втраченої надії для американців. І Америка, де система стримування і противаг, балансів, які будувалися 200 років засновниками держави, намагається вижити у цих умовах. Гельсінкі показали, що Трамп живе власними амбіціями і готовий на все. Найменше, що ми можемо пережити, це театральне шоу, і найгірше — вкидання нас в катастрофу наступної кризи 2008 року».

На думку експерта, саме сьогодні поведінка Трампа може привести до нового витка глобальної фінансово-економічній і цивілізаційній кризи, яка була породжена в Америці іпотечною кризою.

«Тоді було створено мильну платіжну бульбашку, а зараз ця бульбашка виникає у вигляді Трампа, і вона зловісно нависла над всім світом», - додає аналітик.

«Трамп разом з Путіним напав на американську державу, заявивши, що він не довіряє власним спецслужбам і довіряє Путіну через 4 години спілкування; переконався, що Путін є «кристально чистим» і відданим поглядам Трампа. Тому ці таємні переговори, як мені здається, не були пов'язані з підтримкою України, скоріше, навпаки. Про це свідчить красномовна деталь. Коли Трампа журналісти запитали, чи вважає він Крим російським в зв'язку з тим, що він заявляв, що він є російським, оскільки там розмовляють російською мовою, то Трамп промовчав, за нього відповів Путін, сказав, що між ними є розбіжності, кожен залишився при своєму. Це була м'яка відповідь нового адвоката диявола, яким виступає сьогодні Путін для Трампа», - каже Степан Гавриш.

Співрозмовник видання нагадує про те, що Трамп не є геополітиком, і він випадково прийшов до влади.

«Я вважаю, що на досвіді Трампа, як і на досвіді української влади нам треба не довіряти владу бізнесменам, людям, які звикли використовувати додану вартість виключно виходячи із власних інтересів, які діють, скоріше, корисливо, у яких немає державних поглядів і настроїв», - каже експерт.

За словами Гавриша, Трамп залишив Україну і не надає жодних сигналів щодо Криму.

«Навпаки, Трамп разом з Помпео фактично заявили всьому світові, що тема Криму закрита, що США ніколи не погодяться з окупацією, що санкції будуть збережені, але ця тема не буде підніматися у переговорах з РФ в якості вимоги з боку США щодо повернення Криму», - каже політик.

За словами Гавриша, переговори Трампа і Путіна в Гельсінкі були антиукраїнськими за своєю сутністю.

«Адміністрація Трампа діє абсолютно іраціонально, з одного боку, а з другого — діє виключно в стратегії, яку вони оголосили, вийшовши з крупних стратегічних проектів, заявивши про обмежування тарифів на європейську продукції тощо», - каже наш співрозмовник.

«В то же час, Трамп дуже жорстко просуває інтереси Америки, змушуючи Європу закуповувати сою і скраплений газ, а Україну - купувати американські локомотиви, стратегічну сировину тощо. Ми фактично є в даному випадку розмінною монетою в дискусії з Трампом», - каже наш співрозмовник.