Економіст Кушнірук назвав дві головні причини «передчасного» знецінення гривні
02.08.2018 12:22

Допоки ми маємо сировинну структуру економіки, ситуація з курсом нацвалюти в Україні суттєво не зміниться. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Прогнозуючи курс української національної валюти на найближчий період, наш співрозмовник зазначає наступне: «Щороку внаслідок тієї структури економіки, яка є, сировинна, коливання національної валюти з постійним зниженням курсу в Україні відбуваються з регулярністю двічі на рік. У нас періоди падіння гривні спостерігаються якраз починаючи з серпня. Цього року просто це почалось раніше, але, як правило, це починається у нас в серпні-вересні і триває до середині жовтня, потім відбувається певна стабілізація, а потім з грудня гривня знов просідає. Починаючи ж з лютого валюта починає зміцнюватися. Це у нас відбувається кожного року. І, на жаль, поки ми маємо сировинну структуру економіки, нічого не зміниться».

Відповідаючи на питання, чому просідання гривні цього року почалося раніше, ніж зазвичай, Кушнірук звертає увагу на сукупність факторів, які власне спровокували падіння.

«Це, по-перше, те, що коли Національний банк в січні підвищив облікову ставку з 14,5 до 16%, то він спровокував додатковий захід спекулятивних грошей в ВВП з боку нерезидентів — вони завели до 400 млн долл. Знаючи, що у нас ці коливання починаються з серпня, вони почали їх виводити, інфляцюючи дохідність, яка складається до 20% річних в валюті, що є дуже високою дохідністю для них. Тому вони це почали робити. Це перший фактор», - пояснює аналітик.

Плюс до того, додає Кушнірук, варто звернути увагу на те, що внаслідок очікування знецінення гривні компанії почали активно виводити дивіденди.

«Усвідомлюючи, що почнеться більший рівень дестабілізації курсу, вони почали робити це трошки раніше, ніж зазвичай. І це був другий фактор, якій спровокував збільшення попиту на іноземну валюту», - каже співрозмовник видання.