Капранов: Українська церква нарешті вголос заявила про свої амбіції
03.08.2018 12:22

Росія вміє організовувати провокації, а провокації на базі церкви — це просто їхня улюблена мулька. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український письменник Дмитро Капранов.

Коментуючи інформацію про те, що після визнання єдиної Української православної церкви (УПЦ) усі будівлі, які зараз займає в Україні Московський патріархат, перейдуть у власність УПЦ, наш співрозмовник зазначає наступне: «Після надання томоса і утворення Єдиної помісної української церкви це питання постане безумовно, адже сьогоднішня церква Московського патріархату, попри те, що вони говорять, що майно не належить Москві, повністю вся кадрова політика, всі рішення ухвалюються в Москві. Тобто це сьогодні виокремлена філія московської церкви».

За словами письменника, не є логічним боротися за незалежність, воювати з Росією і водночас дозволяти церковній московській філії розпоряджатися нашими сторічними церквами, землями тощо.

«Тобто це нормальна боротьба за незалежність. Боротьба за незалежність не тільки в одному аспекті, не тільки за свій прапор. Боротьба за незалежність — це незалежність в кожній маленькій галузі. В книговиданні, яку ми ніяк не можемо вибороти, в церкві, в телебаченні, в інформаційних продуктах, в мові. Війна за незалежність ведеться в кожному такому напрямку, і там є бійці, які воюють. І сьогодні ми бачимо, що наша церква нарешті вголос заявила про свої амбіції, і що Єдина помісна українська церква буде дійсно єдиною помісною українською церквою», - констатує експерт.

За словами Капранова, прафіяни Московського патріархату діляться на дві частини: «Перша — це люди, які туди ходять тому, що на ньому написано Українська православна церква, і її унікальна канонічність, що тільки вона канонічна. Це люди, яких Московський патріархат заманює обманом в свою парафію. Коли буде томос, ці люди зі священиками відповідно з задоволенням перейдуть в канонічну церкву українську, і це питання буде знято. Інша категорія людей — це релігійні росіяни, тобто це п'ята колона, це люди, які ненавидять все українське, тому що, якщо ви були на проповідях у Московському патріархаті, то ви б почули, що там говорять про українців і прочитали б, що “Бог не понимает по-украински”, як це в Печерської лаврі написано, і що говорять про державу Україну. Тому ці люди заражені цією ідеологією, це наші внутрішні вороги, які працюють на Москву в церковній галузі. Звісно, вони будуть розлючені, підстегнути ще грошима і провокаціями. Росія вміє організовувати провокації, а провокації на базі церкви — це просто їхня улюблена мулька».

«Тому, безумовно, це не буде просто. Скоріш за все, спливатими термін оренди у тих святинь, які в оренді, і новий договір не переукладатиметься з ними. Або якщо це передано якимось незаконним рішенням влади в користування, то ці рішення будуть оскаржуватися в судах, і потрошку, по одну об'єкту, по одній церкві, по одному монастирю —все буде переходити до української власне церкви. Там буде гаряче, як на фронті, це будуть щоденні гарячі дії по відновленню незалежності на церковному терені», - додає співрозмовник видання.