Правозахисник Чемерис розповів, хто насправді заважає об'єднанню церков в Україні
03.08.2018 12:58

Ані в ініціативі Порошенка отримати автокефалію для помісної церкви, ані в заявах Філарета, нічого церковного і релігійного немає. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи інформацію про те, що після визнання єдиної Української православної церкви (УПЦ) усі будівлі, які зараз займає в Україні Московський патріархат, перейдуть у власність УПЦ, наш співрозмовник зазначає наступне: «Такого рішення ще нема, це так хоче Філарет. Але я думаю, що треба розглядати це питання не з церковної, не з релігійної точки зору, тому що у всіх цих справах, ані в ініціативі Порошенка отримати автокефалію для помісної церкви, ані в заявах Філарета, нічого церковного і релігійного немає. Це виключно політика. Президентові це потрібно для переобрання на другий термін, і він хоче таким чином залучити на свій бік частину «патріотичного» електорату, і це, по-моєму, йому навіть вдається».

Питання, за словами експерта, полягає в іншому.

«Питання в тому, що правових підстав для передачі церков від однієї релігійної громади до іншої немає. Це може бути лише якийсь позазаконний спосіб, якщо це будуть робити державні органи. І це буде, якщо це будуть робити силовим способом якісь ультраправі формування, то це, без сумніву, викличе протистояння, м'яко кажучи. Очевидно, це будуть силові дії з обох боків. Ми бачили, що сили приблизно рівні, судячи з того, скільки людей приїхало на Хресний хід. Причому в одному випадку перешкоджали державні органи, в іншому випадку, навпаки, людей добровільно-примусово збирали на цей хід. Тобто в будь-якому випадку це призведе до загострення ситуації в Україні», - прогнозує правозахисник.

«Є ще інше питання. Кому вручати томос чи кому передавати якісь церкви, як хоче Філарет? Справа в тому, що у нас єдиної православної церкви немає. Є мінімум три більших православних конфесій і є ще дрібніші. Є дуже великі проблеми в тому, щоб об'єднати УПЦ КП і Українську автокефальну православну церкву, тому що, наприклад, УАПЦ ніяким чином не хоче співпрацювати з Філаретом. А з іншого боку, Філарет, без сумніву, хоче очолювати, про що він вже заявив. Тому будуть навіть проблеми, щоб зробити одну церкву, щоб їй вручити томос і передати якісь церковні споруди. Тут якраз фігура Філарета стоїть на заваді цьому об'єднанню», - додає Чемерис.