Вчені з'ясували, як алкоголь впливає на сон
05.08.2018 11:58

Люди, які вживають алкоголь виключно «з нагоди», знають, що пиво, вино або міцні спиртні напої часто викликають сонливість.

Більш того, ряд соціологічних опитувань показує, що близько 20% людей час від часу «пропускають чарочку» в якості снодійного. Алкоголь, дійсно, допомагає швидше заснути – але як щодо якості подібного відпочинку? Що відбувається за закритими очима, коли ви лягаєте спати після келиха вина?

Збій циклів сну

Вживання алкоголю перед сном пов’язане з більш повільними хвилями сну, так званою, дельта-активністю. Це вид глибокого сну, який дозволяє формувати пам’ять і вчитися. Все б нічого, але в той же самий час, під алкоголем не відключається і альфа-активність головного мозку, яка перешкоджає спокійному відпочинку. Іншими словами – ваша голова не відпочиває.

Порушення циркадного ритму

Хоча ви можете швидко заснути після вживання алкоголю, велика ймовірність – прокинутися посеред ночі. Одне з пояснень – алкоголь викликає швидке накопичення хімічного елемента аденозину в головному мозку, який спочатку викликає сонливість, але при цьому його чари розсіюються до того, як ви дійсно встигнете відпочити.

Може посилити проблеми з диханням

Алкоголь розслабляє все тіло, включаючи м’язи горла. І це робить вас схильним до хропіння і апное.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.