Володимир Бондаренко розповів, кому мають дякувати кияни за «комунальний колапс»
08.08.2018 12:56

Київ готовий прийняти на себе борги киян, але не готовий сплачувати борги Ахметова. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат Київради, голова фракції «Батьківщина» Володимир Бондаренко.

За словами нашого співрозмовника, у Києві в серпні дійсно можуть початися перебої з електроенергією, а підготовка до опалювального сезону може опиниться під загрозою зриву.

«В основі цієї загрози лежить сьогоднішня законодавча база, яка сформована відомо чиїм урядом і відомо, під чиїм контролем. Коболєв хотів і хоче, щоб Київ, приймаючи майно “Київенерго”, а це більше ніж 9 тисяч об'єктів, прийняв його разом з боргами, які накопичив свого часу Ахметов, і ті штрафи й пені, яких за той час накопичилось на 1,2 млрд. Зрозуміло, що для київської влади сьогодні дуже важливо позбавитися тих боргів, яки точна зроблені самим Ахметовим, його фірмою», - пояснює експерт.

За словами Бондаренка, місто готове прийняти борги киян на себе, але не готове оплачувати борги Ахметова.

«Нинішня законодавча влада каже, що якщо майно переходить з однієї структури в іншу, то треба забирати зі всіма боргами. Ми з цим не згодні, подали до суду, виграли першу інстанцію у Вищому господарському суді, але наша судова система може затягнути це на тривалий період. Враховуючи цю обставину, мі, не знімаючи судових позовів до влади, продовжуємо діяти в двох напрямках. Перший — це Кабмін. Ми кажемо, що ви, як Кабмін, якій здійснює державну політику, гарантували людям надання пільг і субсидій. Так от пільги, які ви надалі для користування транспортом, ви киянам не оплачуєте. Ви також не оплачуєте субсидії — вони не оплачували законно, а ви не компенсували. Ваше завдання оплатити також витрати на електрику і на обігрів установ, які знаходяться в системі державного бюджету — військо, поліція, вузи тощо. Таким чином, Кабмін на сьогодні не проплатив Києву і зробив киян боржниками. Плюс до того Кабмін не реалізує закон про столицю України Київ і також не оплачує дуже багато речей, які мав би платити», - поясню співрозмовник видання.

Другий напрямок, за словами Бондаренка, стосується прямих претензій міста до Ахметова.

«Залишивши в Києві понад тисячу розриттів, які треба переасфальтовувати, залишивши нам фактично нульові рахунки, тому що все, що вони збирали в минулому році, вони залишили у себе ті гроші — за опалення, гарячу воду, електрику. З точки зору розрахунків це правильно. Нам би треба було від держави отримати якусь підтримку, дотацію. Ми на це не розраховуємо, тому вимушені були взяти певні кредити для того, щоб не зупиняти два процеси. За літо ми повинні підготуватися до зими — підремонтувати мережі, і друге — закупити газ для того, щоб був якісь запас. Поки що до нас не надходять гроші», - каже експерт.