Що буде з Сенцовим: Чорновіл прокоментував чутки про звільнення найвідомішого в’язня Кремля
13.08.2018 14:20

Путін сприймає Сенцова як особистий виклик собі. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

За словами нашого співрозмовника, чутки про звільнення Олега Сенцова розповсюджують люди, яким «просто хочеться щось казати».

«Що буде з Сенцовим, не знає ніхто ані у нас, ані на Заході, ані в Росії, ні в Москві. Не знає про це керівництво тієї самої колонії, не знає той самий уповноважений їхній омбудсмен Москалькова. Не знають про це їхні прокурори та судді. Вони будуть виконувати лише те, що скаже Путін», - каже експерт.

За словами аналітика, Путін сприймає Сенцова як особистий виклик собі.

«Сенцов поводився дуже сміливо, дуже жорстко, дуже гідно. І для Путіна, дуже низькопробного КГБіста, дрібного, мстивого, задиркуватого це є персональний виклик. Путін хоче, щоб Сенцов попросив у нього помилування, а він цього не буде робити. Тому ймовірність того, що навіть під загрозою того, що Сенцов може померти, Путін його звільнить в будь-якій спосіб, поки що така ймовірність не є переконливою. Тому ті, хто багато розказують, можуть випадково попасти пальцем в небо, а потім буде розказувати, мовляв «а я знав». Насправді вони мають стільки ж саме логіки, як і ти, які кажуть, що його точно не відпустять», - каже співрозмовник видання.

За словами Тараса Чорновола, порівняння Олега Сенцова та Надії Савченко абсолютно несумісні.

«Всі ми бачили «голодування» Савченко. Під час нього вона умудрилася поправитися, вона себе поводила впевнено, вона була вальяжна. Я знаю, як голодував мій батько, в якому він був стані, коли він був в політичних таборах СРСР, якій це вихід з цих голодувань, на що людина після того схожа. Там до року після тих голодувань не дають права на побачення, щоб ви не побачили, що з людини залишається після цього. Це страшне виснаження, неможливість нормально ані говорити, ані рухатися. Людина абсолютно ослаблена. Савченко жодного дня, ні однієї години не голодувала. Російська пропаганда штучно підігрувала їй заявами про голодування. Тобто вони брехали в унісон», - каже експерт.

В той же час, продовжує політолог, Сенцов для Росії є ворогом.

«Він реально голодує на відміну від Савченко. До нього не запускають журналістів, телекамери тощо. Він через адвоката зміг передати невеличкого листа сестрі, те, що зміг просунути так, щоб не вихопили. Він перебуває в повній інформаційній ізоляції, він взагалі не знає, що у всьому світі з а нього піднімається стільки шуму», - каже Тарас Чорновіл.

За словами аналітика, важко уявити, як поводитиметься Олег Сенцов після звільнення з російської в’язниці.

«Чи буде він спокійним, виваженим, чи він візьме час для того, щоб розібратися, чи він буде одразу робити якісь заяви, коли прийде трошечки до здоров'я і зможе рухатися і говорити. Мені сказати важко. Можливо, він буде робити якісь деструктивні заяви це теж може бути», - додає співрозмовник видання.