Політолог Палій про рейтинги Тимошенко: У українців дуже коротка пам'ять
16.08.2018 14:20

У «шафі» Тимошенко колосальна кількість «скелетів», і люди просто ще не встигли про них згадати. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

Згідно з результатами липневих опитувань, наданими Центром "Соціальний моніторинг" і Українським інститутом соціальних дослідження ім. Яременко, Юлію Тимошенко підтримують 12,5%, а Анатолія Гриценка - 9,1% від усіх виборців.

Коментуючи дані опитувань, наш співрозмовник зазначає наступне: «Все може змінитися миттєво. В цих рейтингах дають кандидатів, які не факт, що будуть балотуватись. Якщо раптом зміниться цей список кандидатів, то ситуація буде зовсім іншою. Чесно кажучи, 11-12% від усіх — це не є якісь феноменальний результат. Ну, просто пам'ятають про неї. Пам'ятають, що була колись така альтернатива, як Тимошенко. Ми в розвитку кампанії побачимо, чи вдасться їй отримати довіру більшості, тому що для перемоги треба не 10%, а 50% плюс один голос. Тобто ще говорити зарано».

На думку Палія, «багато українців мають дуже коротку пам'ять, і Тимошенко цим користується».

«І це стосується взагалі всіх політиків. Я пам'ятаю, як Тігіпко розповідав, що він нова людина в політиці, хоча це та людина, яка була на всіх посадах економічного блоку, віце-прем'єрських посадах, в комсомолі, в партії — де завгодно. Тобто він фактично був у владі з середини 80-х, а потім раптом в 2010 році розповідав, що він нова людина, - і за нього проголосувало більше 10% людей», - каже експерт.

«Це такій парадокс, що людина, яка на час ховається, потім з неї весь цей негатив може змиватися. Це свідчить про те, що наші люди, в принципі, позитивно налаштовані, що вони схильні думати про політиків краще, ніж ті є. Вони просто мають коротку оперативну пам'ять, як то кажуть, і не пам'ятають всю історію, яка відбувалася. А пам'ять — це основа розуму. Тому для того, щоб робити зважений вибір, нашим людям потрібна пам'ять. Я думаю, що конкуренти і Тимошенко, і інших кандидатів ту пам'ять розворушать», - додає Палій.