Чорновіл: Я не здивуюсь, якщо РФ сама вийде з угоди по Азовському морю
29.08.2018 13:21

Україна має притягнути Росію до відповідальності за кожне судно, яке було затримано у Керченській протоці. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

За словами нашого співрозмовника, на сьогоднішній день не існує ніякої співпраці з РФ стосовно Азовського моря, і очевидно, що її вже ніколи не буде.

«Очевидно, що статус Азовського моря як внутрішнього моря України і Росії для нас на сьогоднішній день вже не є вигідним і прийнятним. Тому б здавалося, так поверхово виглядає, якщо не задумуватися, що мали би нібито логіку ті, хто заявляють, що треба угоду терміново розірвати в односторонньому порядку. Тільки чомусь цього дуже хоче від нас і очікує Росія», - констатує експерт.

Насправді, додає політолог, йдеться про те, що у нас з Росією Азовське море офіційно формально не розділено, по ньому не прокладений відповідно кордон.

«Кордон не зазначено належним чином на картах, узгоджених двома сторонами, не відмічено відповідними буями. Немає цього визначення, і ось в зв'язку з цим, якщо ми розриваємо цю угоду, то не настає, як вважають всі інші, нормальне застосування міжнародного права, згідно з яким є 200-мильна зона — у Азовському морі яка може бути 200-мильна зона? Там само море цим покриється. Так от в Азовському це діяти не буде, тому що там не визначені ці межі. Ці межі мають бути визначені двосторонніми угодами між Україною і РФ про кордон», - зазначає співрозмовник видання.

Якщо ми скасовуємо цю угоду, пояснює Чорновіл, то ми дістаємо в першу чергу повну територіальну невизначеність.

«І треба розуміти, що Росія, скориставшись тим фактом, що Україна в односторонньому порядку вийшла з документу, який хоч якось визначав статус цього моря, просто візьме під свій контроль всі території, окрім 11-км зони безпосередньо біля узбережжя України, і буде її регулярно порушувати, це ми вже розуміємо де-факто. А де-юре все решта опиниться в повному контролі Росії. Більш того, Росія заявить свої відповідні статуси і все інше», - додає аналітик.

«Море визначалось як внутрішнє спільне море з визначенням того факту, що Крим є безумовно українським, і це давало підстави для визнання факту внутрішнього моря. Якщо ми відмовляємось від цього статусу внутрішнього моря зараз, не повернувши Крим собі, то це фактично ми підтверджуємо те, що ми тільки є країною, яка має малесенький кусочок прибережної зони, що тягнеться, умовно, від Маріуполя до Генічеська, - і на тому повний кінець. А все інше фактично лишається Росії. Тому в даній ситуації скасування цієї угоди зашкодить навіть нашим намаганням повернути Крим», - наголошує експерт, додаючи, що сама та угода, яка зараз є, вона підтверджує той факт, що Крим є українським.

«Я не здивуюсь, якщо Росія в якісь момент сама в кінцевому рахунку офіційно вийде з цієї угоди, але зараз Росії було б вигідно, щоб вийшла Україна, тому що той, хто порушить угоду остаточно і вийде, той програє», - каже політолог.

Тарас Чорновіл нагадує, що угода визначає право використання Азовського моря: йдеться про мореплавство, безперебійне проходження суден тощо.

«Всі ці правила, всі ці пункти без винятку Росія порушує, і це відкриває для України шлях до оскарження в міжнародних судах. Якщо ми скасовуємо в односторонньому порядку самі цю угоду, то ми фактично відмовляємося від можливості подавати позови за невиконання цієї угоди. Сторона, яка є ініціатором цього скасування, втрачає юридичні пріоритети. Якщо Росія вийде з цієї угоди, це не звільняє Росію від відповідальності за невиконання цієї угоди, якщо вона вийде в односторонньому порядку, а не за узгодженням з Україною. Тому для нас дуже важливо, щоб ми могли притягнути Росію до відповідальності за кожне судно, яке було затримано у Керченській протоці», - додає експерт.