Козій про Іловайську трагедію: Не треба сьогодні всіх собак спускати на ЗСУ, адже керівником АТО була СБУ
30.08.2018 12:34

Розслідування Іловайської трагедії закінчено, але остаточно можна буде робити висновки лише після того, як своє слово скаже суд. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив військовий експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій.

Аналізуючи причини, які в 2014 році призвели до Іловайської трагедії, наш співрозмовник зазначає наступне: «На початок Іловайської трагедії у України фактично не було тих 6 тисяч танків, 6 тисяч БМП, БТРів, які колись мала у своєму розпорядженні країна , а ті, що залишились, в більшості своїй - в несправному стані. Можна сюди ж додати скорочення дивізії, яка була в Артемівську, скорочення дивізії, яка була в Луганську, фактично продовження базування Чорноморського флоту».

На думку експерта, свого часу було зроблено багато абсолютно неправильних речей, які, тим не менш, є наслідком незрозумілого роззброєння.

«Не треба сьогодні всіх собак спускати на ЗСУ, тому що керівником АТО була СБУ, і саме треба було виходити звідти: які накази було віддано. Відповідно до закону про антитерористичну діяльність втручання любих посадових осіб в проведення АТО заборонено суворо. А тепер пояснить, на підставі чого керівник АТО в Донецькій і Луганській області поїхав до Києва святкувати День незалежності, залишивши свій командний пункт? Хто йому віддав такий наказ? Чи він самовільно це зробив? Хто може відповісти? І це ключове питання для того, щоб далі розмірковувати, чому так відбулося», - каже Козій.

«Ясно, що взаємодії між Міністерством внутрішніх справ і Міністерством оборони, а точніше Збройними силами, як такої за висновками більшості експертів не було, тому і є звинувачення в бік керівника АТО в Харківській області. Тобто тут слід розібратися, хто побудував таку структуру, хто прийняв рішення, що це АТО саме. Розслідування закінчено і документи знаходяться в ГПУ, доти, доки суд не визначить до кінця всі моменти», - додає співрозмовник видання.