«Для нашого народу це не остання трагедія». Генерал Лопата розповів, що насправді сталося під Іловайськом
30.08.2018 12:46

Коли сталася Іловайська трагедія, наша держава і ЗСУ були в такому стані, що не дозволяв керувати і захищати кордони так, як це належить регулярним військам. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український військовий діяч, генерал-полковник Анатолій Лопата.

На думку нашого співрозмовника, Іловайська трагедія - прямий наслідок агресії РФ по відношенню до України.

«На той час ЗСУ перебували в критичному стані, і нічого хорошого від наших партнерів і ворогів ми очікувати не могли. ЗСУ фактично перебували в стані критичному, і якби не добровольці, які вирушили на фронт захищати свою державу, катастрофа для України могла бути ще більшою», - констатує експерт.

За словами аналітика, під Іловайськом сталося те, що могло статися під час будь-якої битви.

«РФ ввела через кордон України свої війська, і під Іловайськом опинилися люди, які воювали в добровольчих батальйонах. Так сталося, що 2 командири добровольчих батальйонів покинули оборону, а це значить, що вони скоїли злочин проти держави. Судити сьогодні добровольця дуже складно, але в той час так сталося, що багато цих добровольців не проходили через військкомати і не підпорядковувались нікому — ані Міноборони, ані Нацгвардії, ані міліції. Там наша держава і ЗС нашої держави були в стані, що не дозволяв керувати і захищати ці кордони так, як належить це регулярним військам. Ну а спроба домовитись з Генштабом РФ призвела до того, що вони запевнили наше керівництво у тому, що пропустять людей і техніку без жодних проблем із цього котла, але розстріляли їх в упор», - нагадує співрозмовник видання.

«Кого ми хочемо засудити? Тих людей, які захищали Україну під Іловайськом? Можливо, не все так сталося, як планувалися. Ми з вами комунізм будували колись, і не вийшло, ми нерушиму державу СРСР будували, і не судилося... Не все так відбувається, як нам хочеться. Війна диктує свої умови. І не можуть бути в такому протистоянні переможцями всі. Або обидва потерпають і хтось здобуває піррову перемогу, або хтось перемагає в цьому бою, але програє в іншому. Не все Україна втратила і в Іловайської трагедії. Військові наші і народ України, який втратив своїх синів, там побачили обличчя свого ворога, і цей ворог на сьогоднішній день діє та робить свою справу. Він і робити по-іншому ніколи не буде. Для нашого народу це не остання трагедія», - додає Анатолій Лопата.