Юрчишин про дії Мінфіну та НБУ: Якщо кожен буде розробляти по 5-10 сценаріїв, сенсу в цьому не буде
31.08.2018 12:24

Друга половина серпня - друга половина вересня завжди були пов’язані з послабленням гривні. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

За словами нашого співрозмовника, для рятування гривні Мінфін має працювати в парі з НБУ.

«Якщо кожний буде розробляти по 5-10 сценаріїв, глузду в цьому не буде», - каже експерт, коментуючи останню заяву Мінфіну щодо падіння нацвалюти.

«Я не поділяю песимістичних поглядів стосовно нинішньої динаміки. Якщо ми подивимось на динаміку гривні останніх 3 років, та й попередніх, то можна побачити, що друга половина серпня — друга половина вересня завжди були відверто девальваційні, тобто тенденція послаблення гривні демонструвалась дуже чітко. І так само цього року. Ну, трошки раніше в серпні почалося, але за своєю природою це сезонне явище, зумовлене як і поки ще не визначеними очікування результатів стосовно врожаю, так і деякими витратами, пов'язаними з майбутнім осінньо-зимовим періодом», - пояснює Юрчишин.

«Зважаючи на попередні роки, у мене є відповідні застереження, а відповідно і очікування, що в другій половині вересня і в жовтні ми побачимо тенденції до зміцнення гривні. Особливо якщо результати по врожаю будуть більш-менш позитивними. Тобто я не очікую подальшого послаблення гривні. Що буде після жовтня — це значною мірою залежатиме від того, як буде розвиватися і бюджетний процес, але в контексті виборчого процесу, наскільки новий бюджетний процес буде раціональний, а не політизований», - констатує співрозмовник видання.

За словами економіста, цей процес не варто пов'язувати з МВФ.

«Хоча є якісь надії, що МВФ може пом'якшити свої позиції, але я думаю, що Фонд не буде надавати Україні черговий транш, особливо якщо будуть якісь неточності в формуванні української політики. І знов це пов'язане з тим, що ми вступаємо в політичний цикл, і тут популістичні гасла і наміри підвищити пенсії в 10 разів чи щось таке подібне, на жаль, лунатимуть. МВФ особливо не буде на це зважати, але разом з цим і ігнорувати теж не буде. Тому я б не ставив жодний економічний чинник стосовно України в залежності від приїзду чи не приїзду МВФ, позитивного чи негативного рішення», - каже аналітик.

«Я думаю, що те, що Україна розмістила минулого тижня короткострокові облігації, не очікуючи на приїзд МВФ, це занадто дороге розміщення, адже ми дійсно маємо складнощі з виконанням бюджету», - додає експерт.