Якщо жінки отримуватимуть місця в парламенті без боротьби: попередження від медіа-експерта Луканова
03.09.2018 12:34

Запровадження «штучних квот» для жінок в парламенті фактично ліквідує конкуренцію. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів медіа-експерт Юрій Луканов.

Коментуючи ініціативу жіночих громадських організацій щодо введення квоти у вигляді 50% місць для жінок в українському парламенті, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я, щоб не було ніяких сумнівів, за рівні права, але що стосується квот, то я до цієї ідеї ставлюся скептично. Квоти — це певна штучність. Я згадаю таку історію. Коли я керував медіапрофспілкою, до нас приїжджала якась жіночка, представниця якогось фонду, вона вивчала тут наші громадські організації. І серед її питань було: а чи є у вас якась спеціальна жіноча політика? Я відповів, що у нас без всякої спеціальної жіночої політики половина, або майже половина керівних посад в профспілці за жінками».

На думку експерта, запровадження «штучних квот» для жінок в парламенті фактично ліквідує конкуренцію.

«Адже боротьба за місця в політиці є конкурентною боротьбою. А так створюються комфортні умови — і жінки собі приходять без боротьби, відповідно якість тих депутатів буде низькою», - вважає наш співрозмовник.

Крім того, додає Луканов, у нас кажуть, що суспільство не сприймає жінок-політиків: «Ну, у нас одна жінка-політик ледь не стала президентом і зараз теж є конкурентом №1 діючого президента-чоловіка. Тобто цей показник є неправдивим, те, що, мовляв, у нас суспільство упереджено ставиться щодо жінок. Якщо жінки вважають, що їм треба йти в політику, то їм треба боротися, в чому я їм бажаю успіху, тобто виборювати це в чесній боротьбі».