Девальвація гривні та ланцюгова реакція: економіст Новак нагадав про план НБУ і уряду
03.09.2018 12:46

Девальвація нацвалюти у вересні відбуватиметься 100%. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

Коментуючи прогнози експертів, згідно з якими у вересні на українців очікує подорожчання газу і бензину, а також девальвація гривні, наш співрозмовник зазначає наступне: «Якщо слідувати логіці послідовності, то починати треба саме з девальвації гривні, тому що саме через неї буде відбуватися і підвищення цін на пальне, оскільки воно переважно імпортне, і підвищення цін на енергоресурси».

За словами експерта, сама девальвація нацвалюти відбуватиметься 100%.

«І не тому, що працюють якісь сезонні фактори, про які нам намагається пояснити керівництво НБУ і уряду, а девальвація відбувається тому, що вона запланована штучно урядом і НБУ, що вони відверто анонсували в головному фінансовому документі Україні — бюджеті на 2018 рік, де вказаний так званий середньорічний курс 29,3 грн/дол., а курс на кінець року - 30,1 грн за долар. Ось вони і будуть йти згідно своєму плану. Видно, що вони його відновили буквально місяць тому, відновилась девальвація гривні. Інше питання, чи захочуть вони цей план виконати чи, можливо, навіть перевиконати», - каже економіст.

Через девальвацію, додає Новак, тягнеться ланцюгова реакція підвищення цін спочатку на імпортні товари, потім на послуги, а потім і на вітчизняні товари.

«Оскільки у нас є один великий імпортний товар, якій називається енергоресурси, причому всіх видів - і газ, і вугілля, і нафтопродукти, - автоматично коли дорожчає іноземна валюта і девальвує гривня, то дорожчає цей імпортний товар. А оскільки енергоресурси — це обов'язковий елемент собівартості будь-яких товарів і послуг, то це тягне за собою підвищення цін на всі без винятку товари й послуги. Тому і прогнозний показник інфляції та закладений в бюджеті на рівні 9% абсолютно нереальний. Очевидно, що і цього року буде приблизно стільки же, як і минулого року — 14-15% як мінімум», - прогнозує наш співрозмовник.