Українці готуйтеся! Ціни на алкоголь різко зростуть
06.09.2018 08:57

Україні вже через кілька тижнів зростуть мінімальні ціни на весь алкоголь. Подорожчання складе від 4,5 до 19,6% (в залежності від напою). У Кабінеті міністрів пояснили: з моменту минулого перегляду цін виросли витрати на тару, зарплати, спирт, тому нелегальні виробники можуть утримувати низькі ціни, а ті, хто працює за всіма правилами, і так змушені підвищувати вартість, пише "Новини Закарпаття".

Скільки заплатимо

Мінімальні ціни на алкоголь встановлює Кабінет міністрів. Останній раз їх переглядали у вересні 2017-го. Міністерство економрозвитку перерахувало економічно обґрунтовану вартість напоїв і з'ясувало, що ціни необхідно підвищувати. Відповідні рішення 5 вересня ухвалив Кабмін, а вступить в силу воно через 10 днів після публікації.

Ціни виростуть як на сурогат, так і на легальні напої. В результаті "тіньова" продукція втратить свою конкурентну перевагу в ціні. "Прийняття та реалізація проекту постанови забезпечить приведення розміру мінімальних цін на алкогольні напої у відповідність з нормами законодавства; захистить споживачів від контрафактної і сурогатної продукції і призведе до зменшення частки тіньової економіки", – говориться в пояснювальній записці.

Нові ціни:

Пляшка горілки (0,5 л) – 89,4 грн (на 12,4% дорожче)

Вино (0,7 л) – 42 грн (на 13,5% дорожче)

Шампанське (0,7 л) – 89 грн (на 12,4% дорожче)

Сидру (0,5 л) – 29,76 грн (на 4,6% дорожче)

Обговорюючи постанову, чиновники також дізналися думку виробників алкогольних напоїв. Ті з таким рішення погодилися. Якщо в минулому році рентабельність виробництва пляшки горілки 0,5 л була на рівні 3,75%, то зараз – всього 0,2%. У минулому році торгова націнка на пляшку, як заявляють учасники алкогольного ринку, становила 18,36 грн, зараз – 17,4 грн. Підвищивши ціни, виробники зможуть істотно збільшити свої доходи і при цьому не втратити покупців – ціни підвищать всі, тому тим, хто хоче випити, все одно доведеться платити більше.

Рішення про підвищення цін не торкнеться напоїв, які і зараз коштують більше "мінімуму". За підрахунками Кабміну, нововведення принесе близько 7,8 млрд грн до бюджету і ще близько 224 млн грн додатково зібраних податків на прибуток підприємств щорічно. До речі, нові ціни на алкоголь торкнуться 105 тис. підприємств.

Тоді як виробники згодні з більш високими цінами, прості українці вважають, що алкоголь "і так занадто дорогий". Так, згідно з результатами опитування (в ньому взяли участь понад 2,6 тис. читачів), тільки 20% підтримує підвищення цін. 8% згодні на незначне подорожчання і 72% – категорично проти. Варто зазначити, що опитування нерепрезентативне, тобто не ґрунтується на думці соціологічної вибірки і не відображає реальні настрої покупців.

Слідом подорожчають і сигарети

Більше доведеться платити і любителям тютюнових виробів. Так, в цьому році в середньому пачка цигарок подорожчає на 4-6 грн. Поступово Україна підвищує рівень акцизів до європейських стандартів.

Точно спрогнозувати, як будуть змінюватися ціни, складно, враховуючи, що на вартість пачки впливають не тільки акцизи. Однак, якщо взяти до уваги, що різких курсових стрибків не буде, то пачка через сім років буде продаватися вже по 90-100 грн.

"Є підписані угоди, де прописані норми про те, що у нас протягом 4-5 років років буде постійно підвищуватися акциз на сигарети. Таким чином, ціну на пачку ми доведемо до понад 100 грн. Буде поступово на 20-25% щороку йти збільшення ціни ", – пояснив економіст Максим Праздников.

До речі, дорогі цигарки додатково оподатковуються адвалорним (встановлюється у відсотках від виробленого товару) акцизом. На даний момент це 12%, в той же час в країнах ЄС мінімальна ставка адвалорного акцизу становить понад 21%.

Тільки за рахунок курців в цьому році бюджет додатково отримає 11,7 млрд грн. При цьому варто враховувати, що з кожним роком кількість проданих пачок буде знижуватися, а надходження до бюджету за рахунок зростання цін – збільшуватися.