Бортник: Нацизму в Україні немає, а висловлювання Парубія щодо Гітлера - це маразм і божевілля
06.09.2018 12:46

Слова Парубія про Гітлера є підставою для кримінального переслідування за розпалення міжнаціональної ворожнечі та пропаганду нацизму. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA розповів український політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Коментуючи висловлювання спікера українського парламенту Андрія Парубія, який назвав нацистського диктатора Адольфа Гітлера найбільшим практиком в питанні прямої демократії, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я вважаю, що це не просто помилка або необачність з боку голови ВР. Це маразм, це божевілля. Він забув, що він вже є не депутатом обласної Львівської ради, а що він представляє державу Україну і що такі його слова наносять величезну шкоду Україні. Крім того, його слова в будь-якому разі, на мою думку, є підставою для кримінального переслідування за розпалення міжнаціональної ворожнечі, за пропаганду нацизму. Нагадаю, що у нас закон забороняє не тільки пропаганду комунізму, але й нацизму. І мені здається, що генеральний прокурор просто зобов'язаний це зробити».

Крім того, додає політолог, певне обурення у цій ситуації викликає поведінка українських журналістів, зокрема ведучого «Свободи слова», «проковтнув» таке висловлювання.

«Шокує поведінка керівництва телеканалу, які не засудили такі висловлювання в їхньому ефірі, тому що й вони несуть відповідальність в тому числі за це. Вони мають нести співмірну відповідальність за те, що відбувається. Все це руйнує Україну, все це абсолютно далеко від будь-якого патріотизму. Все це елементи деструкції влади і деструкції суспільства», - каже Бортник.

«Нацизму в Україні немає. Я думаю, що ця ситуація демонструє рівень свідомості конкретного чиновника, причому топ-чиновника, топ-посадовця, якій таким чином дискредитує Україну. Я в жовні лечу з доповіддю стосовно расизму і ксенофобії в Україні, яка буде в Афінах, і там будуть світові міжнародні правозахисні єврейські організації. І я впевнений, що першим питанням, яке мені там поставлять, буде, що і чому сказав Парубій. І як після цього мені захищати Україну на міжнародній арені? Як мені доводити, що в Україні немає нацизму, що в Україні нормальна влада, нормальні люди живуть, після таких слів голови Верховної Ради, його захоплення Гітлером… Я собі не уявляю», - додає співрозмовник видання.