Українець просить МВФ виключити його із списку боржників, він ніяких траншів не отримував
10.09.2018 20:48

Житель Івано-Франківської області Руслан Коцаба звернувся до Міжнародного валютного фонду з проханням викреслити його зі списку боржників. Про це йдеться в заяві на ім’я директора-розпорядника МВФ Домініка Стросс-Кана.

“Керуючись ст.ст. 5, 13, 15, 18, 27, 34 Конституції України, заявляю, що всі кредитні ресурси, які надавалися керівництву України, не мають ніякого відношення до мене особисто, а також до членів моєї сім’ї, – наголошується в заяві. – За час існування України, з 24 серпня 1991 року і до цих пір, мені жодного разу не була представлена правдива інформація щодо цілей здобуття наданих кредитних ресурсів Міжнародного валютного фонду “.

Автору заяви, за його твердженням, стало відомо із доступних інформаційних джерел, що “саме моя держава лідирує у переліку боржників МВФ, які позичали на невигідних умовах кредити під час світової фінансової кризи, і займає друге місце в світі за зведеною сумою кредитів від МВФ, що становить понад 1100 американських доларів на кожного, навіть новонародженого, українця “.

“Ніколи, я підкреслюю – ніколи, керівництво моєї держави не надавало офіційного протоколу направлення кредитних ресурсів до якихось галузей української економіки, – заявляє Коцаба. – Жодного разу в офіційних виданнях Президента України, уряду України, Верховної Ради України не були представлені документи, що підтверджують використання наданих кредитних ресурсів на території України”.

Коцаба нагадує, що офіційна сума боргу Держави Україна зафіксована в Законі України “Про державний бюджет України на 2010 рік” в розмірі 315 млрд 715 мільйонів 906 тисяч 300 гривень, що на 25% перевищує дохідну частину бюджету на 2010 рік, а це свідчить про дефолт.

“Я, як громадянин України, не маю права розділяти борги, які беруться невідомо для яких цілей і невідомо на яких умовах, – зазначає автор заяви. – Крім того, доводжу до вашого відома, що у 2008 році на рефінансування банківського сектора країни було виділено більше 60 мільярдів гривень, які до сьогодні не повернуті до бюджету країни, а сума більше 30 мільярдів гривень уже ніколи не повернеться до бюджету країни, оскільки вказані фінанси виведені із країни через банки, які зараз терміново ліквідовуються “.

На думку Коцаби, крім того, “в країні існують корпоративні борги підприємств під гарантії Держави Україна, які видавались невідомо як і ким визначеним підприємствам та фірмам для невідомо ким обґрунтованого ведення бізнесу. Я не знаю переліку цих фірм і причин, за якими кредити їм видавались, і на підставі чого такі величезні кредити видавались в Україні “.

“Спираючись на вищевикладене та керуючись Конституцією України, заявляю, що знімаю з себе відповідальність за повернення кредитів, які були залучені урядом України для невідомих цілей і використовувалися в цілях кредитування фінансових груп, наближених до керівництва країни протягом 20 років, – додає він. – На підставі вищевикладеного прошу викреслити мене, тимчасово непрацюючого українця Руслана КОЦАБУ, мою дружину Уляну і двох донечок: Квітославу (6 рочків) та Зореславу (3 рочки) зі списку боржників Міжнародного валютного фонду “.

На даний момент, згідно з даними Міністерства фінансів, державний і гарантований державою борг України становить 405 мільярдів 312 мільйонів 29 тисяч гривень.

Хоч заяву датована 2010 роком, але вона зберігає свою актуальність.