12 вересня: що категорично не можна робити
12.09.2018 22:15

На столі обов’язково повинна стояти ячмінна каша на молоці, її ще називали «свитна». Кашу іноді підсолоджували ситою — медова вода. Ну і звичайно ж був на столі і свіжий хліб з нового врожаю.

Заборони на Олександра Ситника

В цей день також було і дуже багато заборон і повір’їв:

Гостей звали, але з першим гостем не вітаються — це до невдачі. Ніхто не грав в карти, не брав в руки карт і за картковий стіл не сідав, інакше можна накликати на себе ту ж невдачу. Якщо помститися комусь сьогодні, то помста повернеться бумерангом.

Не можна було проводити цей день даремно, інакше весь рік порожньо проживеш. Не можна перераховувати дрібні гроші до 12 години дня, інакше тільки дріб’язок в руках і буде, а великі купюри іншому перепадуть. Не можна ставити новий паркан — прийдуть злодії. Подушки і перини заборонено сушити, щоб не снилися кошмари. У цей день не миють голову, можна рано полисіти. А також, не беруть в будинок ні кішки, ні кошеня — воно принесе нещастя дому.

Сильний зорепад віщував голод, неврожай і епідемії. А якщо в цей день заплакати, то в родині будуть сварки. Потрібно було стежити і за сіллю:

Сусід прийшов зайняти — не до добра, солі йому можна дати, але потрібно надалі бути обережним.

Розсипали сіль — до подружньої зради.

Сіль вдома закінчилася — не буде грошей.

Їжу пересолили — господиня закохалася.

Прикмети на Олександра Ситника

Теплий вечір і зоряна ніч обіцяли хороший урожай.

Якщо журавлі парять в небі і не поспішають відлітати, значить, осінь буде теплою і без дощів.

По тому, де їжачок вирив нору, можна визначити погоду: на узліссі — до теплої зими; в гущавині лісу — до сильних заморозків.

Найчастіше вітер буде з протилежного боку від входу в нору.

Якщо береза почала жовтіти з верхівки, то наступна весна буде рання, а якщо знизу, то пізня.