28.11.2004 13:22
Стенограмма вступительного слова Президента Украины Леонида Кучмы на заседании Совета национальной безопасности и обороны Украины.

Шановне товариство!

Ви добре знаєте, що сьогодні наша країна переживає не найкращі часи у своїй історії. Ми бачимо те, що сьогодні відбувається, насамперед в Києві. А тим більше, що подібні мітинги в захист чи підтримку того чи іншого кандидата відбуваються по всій Україні. Дуже прикро, що деякі місцеві органи державної представницької влади дозволяють собі приймати рішення, які не відповідають ані чинній Конституції, ані українському законодавству.

Цілком зрозуміло, що в таких умовах держава, державні органи влади, особливо силові структури, повинні діяти розважливо з тим, щоб виключити будь-яку небезпеку для учасників мітингів, для всіх громадян. На мій погляд, ця стримана виважена позиція дала позитивні результати. Насамперед тому, що став можливим початок переговорного процесу. Переговори, цілком зрозуміло, ідуть дуже важко і сьогодні сказати, який компроміс удасться досягти, взагалі його не буде, ніхто не наважиться.

Але, на мій погляд, я думаю, що мене тут підтримають члени РНБО, що компроміс потрібен для України, конче потрібен. Це єдина можливість, щоб уникнути непередбачуваних наслідків.
Я в цьому плані хотів би позитивно оцінити сесію ВР України, те що вона вчора відбулася і те, що депутати мали можливість обговорити поточну політичну ситуацію. Я думаю, це є коректним у тому комплексі всіх дій, що робляться в Україні на всіх рівнях. Напевно, ми всі добре розуміємо, що те рішення, яке було прийнято вчора, це політичне рішення. Бо, згідно з Конституцією і законами нашими, воно не має правових наслідків.

Але це рішення є. І тепер, я думаю, що завдання усіх, і насамперед, тієї робочої групи, яка сьогодні працює з двох сторін, я маю на увазі з боку Ющенка і Януковича, на чолі з Л.Кравчуком і І.Плющем за участю особисто Президента, Голови Верховної Ради, Януковича і Ющенка. Хотів би також наголосити, що незважаючи на таку складну ситуацію, державні установи продовжують забезпечувати життєдіяльність країни. Я хочу підкреслити, що не працюють в нормальному режимі, а продовжують забезпечувати. Наше завдання сьогодні - послухати всіх міністрів, керівників відомств, від роботи яких залежить ця життєдіяльність сьогодні і завтра.

Тому я сьогодні хочу ще раз звернутися, що спроби блокування роботи, в тому числі і вищих державних установ, і на місцях державних адміністрацій, обласних рад, усіх інших – це є грубе порушення закону. Ви добре знаєте, що це є неприпустимим у будь-якій державі. Демократичні держави давно вже навчилися в цьому плані діяти у жорсткому режимі. Навчилися протистояти таким акціям і ми це сьогодні з вами маємо можливість спостерігати - те, що відбувається у світі. Тим більше , що з боку Віктора Андрійовича на “круглому столі” була зроблена заява, що він знімає блокаду, насамперед з Верховної Ради, Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів. Не допустять блокування роботи Верховного Суду, бо ми розуміємо, наскільки важливо сьогодні в цьому плані є рішення Верховного Суду. Але поки що ми не бачимо, на превеликий жаль, доброї волі з цього боку.

Продовження такої ситуації – це, насамперед, непередбачувані наслідки у сферах життєдіяльності – транспорту, енергетики, зв`язку, комунальних служб і, як ви всі добре розумієте, фінансової системи в цілому. Я хочу сьогодні наголосити, що відпустка Голови Національного банку України сьогоднішнім днем повинна завершитись, бо виборча компанія завершилася. І я прошу Вас з завтрашнього дня приступити до обов’язків Голови НБУ. Бо ті сигнали, які сьогодні є, я вчора вночі отримав доповідну записку від виконувача обов`язків Голови НБУ – дуже тривожні симптоми у нас складаються у банківській сфері, я думаю, що міністр фінансів також дасть свою оцінку в цьому плані. Є пропозиція заслухати керівників відомств, які тут присутні, в тому числі і прикордонників, митників, податкової служби, міністра енергетики, міністра транспорту - яка там складається ситуація, бо в перші дні були спроби блокування залізниці. А потім будемо приймати спільне рішення.