Україні нададуть 1 млрд допомоги ЄС за умови виконання 18 пунктів
17.09.2018 08:37

Нова програма макрофінансвої допомоги Європейського Союзу Україні в розмірі одного млрд євро передбачає 18 умов, шість з яких необхідно виконати для першого траншу і 12 – для другого.

Про це розповів Президент Петро Порошенко після церемонії підписання відповідної Кредитної угоди та Меморандуму про взаєморозуміння, повідомляє Укрінформ.

«Дійсно, (програма – ред.) пов’язана з 18 реформами, з 18 умовами, шість із яких потрібні для виконання першого траншу і більшість із яких ми вже виконали. Я сподіваюся, що найближчим часом перший транш надійде. Другий транш пов’язаний з 12 умовами»

– зазначив він.

У свою чергу, віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс акцентував, що макрофінансова допомога ЄС спрямована на вирішення вразливих економічних питань, а також на підтримку економічної стабілізації й росту України.

За його словами, ця програма посилить упевненість іноземних інвесторів.

Водночас Домбровскіс зауважив, що надання коштів ЄС також залежить від паралельного належного впровадження програми МВФ.

Петро Порошенко також розраховує, що Верховна Рада найближчим часом ратифікує Кредитну угоду та Меморандум про взаєморозуміння щодо виділення Україні макрофінансової допомоги Європейського Союзу в розмірі 1 млрд євро. І нагадав, що нинішня програма макрофінансової допомоги ЄС Україні є вже четвертою програмою макрофінансової допомоги ЄС Україні, починаючи з 2014 року.

Нагадаємо, Україна та ЄС у п’ятницю підписали Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду ЄС з Нацбанком щодо програми макрофінансової допомоги ЄС на суму 1 млрд євро.

Меморандум про взаєморозуміння визначає перелік заходів з реалізації структурних реформ в управлінні державними фінансами. Ідеться також про належне урядування та боротьбу з корупцією, секторальні реформи, соціальну політику та менеджмент в державних компаніях.