Експерт Білоножко пояснив, чого шукають і що знаходять українці в Польщі
17.09.2018 12:58

Україна і Польща мають різні періоди в своїй історії, але деякі європейські народи, які тисячоліттями жили поряд і воювали один з одним, зараз успішно співпрацюють та будують спільно ЄС. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив головний редактор порталу PoloNews Євген Білоножко.

Коментуючи інформацію, надану МЗС Польщі, згідно з якою з 2008 по 2017 року карту поляка отримали 101 тис. 937 громадян України, наш співрозмовник зазначає наступне: «100 тисяч - це не так багато. Якщо перекладати на статистику 2001 року, коли був останній перепис, то тоді поляків в Україні було 144,1 тис. (0,3%). Це означає, що це виїхали більш-менш ті особи, які ідентифікували себе з Польщею, з поляками, а тим не менше виходить, що і так виїжджають. Зрозуміло, що можливий варіант того, що хтось або фальсифікує, або ще щось відбувається. Тут статистика дуже цікава по відношенню до кількості поляків, яка ще в 2001 році була задекларована».

«Активізація ж потоку за останні 2 роки пов'язана зі зміною польського законодавства в тому, що громадяни третіх країн з колишнього СРСР, які отримали карту поляка, можуть протягом року від постійного місця проживання отримати громадянство. Почали давати «підйомні» від 2 тисяч євро для всіх, хто переїжджає в Польщу по карті поляка. Як наслідок зацікавленість в тім, щоб їхати в Польщу жити тимчасово, а принаймні проживати, досить велика», - додає експерт.

Також Білоножко звертає увагу на те, що в Польщі порівняно з Україною за останні 4 роки різко зросла «комфортність проживання».

«Безперечно, народи України і Польщі мають різні періоди в своїй історії, і це нормальна ситуація. Французи з німцями теж тисячоліттями жили поряд і воювали один з одним, і це зараз не перешкоджає їм будувати спільно ЄС. Подібна ситуація і у німців з поляками. Прикладом подібної ситуації може бути якраз ЄС, того, як країни, які розв'язали дві світові війни, наприклад, Німеччина, яка винищувала мільйонами, стала в основі будівництва союзів між народами, державами, які мають на меті якраз запобігання будь-якої війни», - додає наш співрозмовник.