Напад на журналістку News One: правозахисник Чемерис розповів, що відбувається насправді
18.09.2018 13:12

В Україні немає свободи слова, у нас є абсолютно повний розгул неонацистів при потуранні влади. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

За словами експерта, «напади ультраправих і відвертих нацистів на людей, які дозволяють собі мати іншу точку зору», не є сюрпризом.

«Наприклад, місія ООН нарахувала з лютого по травень цього року 41 такий напад, і кількість нападів росте все більше і більше. Все це, з одного боку, ілюструє все, що казав Петро Порошенко про нечувану свободу слова. Ми бачимо атаки саме на канал News One, який транслює різні точки зору, як і прийнято в європейській і світовій журналістиці. Очевидно, що для них це неприйнятно. Глава СБУ навіть заявив, що буде моніторити контент телеканалу, що саме по собі означає встановлення цензури в Україні», - каже Чемерис.

За словами правозахисника, такі напади відбуваються за абсолютної бездіяльності або відвертої співпраці з поліцією.

«Це свідчить про те, що ті нацисти є просто інструментом в руках правоохоронних органів. І найбільша проблема в Україні в так званій реформованій поліції, це деполітизація органів поліції, тому що ми маємо багато фактів, коли саме з політичних міркувань представники поліції ставали на конкретну сторону — на сторону ультраправих. Жодний з них не поніс ніякої відповідальності» - пояснює співрозмовник видання.

«В даному випадку напад на журналістку News One має кваліфікуватися за ст. 296 Кримінального кодексу — хуліганство і ст. 171 КК — протидія журналістській діяльності. Але, на жаль, ми бачимо, що в жодних таких випадках нападники не понесуть відповідальності за свої вчинки, що означає прості речі: немає у нас свободи слова, у нас є абсолютно повний розгул неонацистів при потуранні влади», - додає експерт.