Луценко про промову Порошенка: Я не хочу заперечувати певний талант спічрайтерів президента, але…
20.09.2018 14:23

Сьогоднішня президентська промова була не настільки сильною, як попередні. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів народний депутат фракції «Батьківщина», активіст Євромайдану, боєць батальйону «Азов» Ігор Луценко.

Коментуючи слова Петра Порошенка про те, що йому не вдалося виконати багато зі своїх обіцянок і планів, чим суспільство «об'єктивно невдоволено», наш співрозмовник зазначає наступне: «Він констатує те, що є правдою. Чи він визнав свою провину в цьому — я поки що не почув. Чи заперечує він свою провину в цьому — теж не почув. Він просто констатує очевидні всім речі. Мабуть, це є промовою, скоріше, з метою дати обіцянки, тобто відштовхнутися від негативу і піти до позитиву».

За словами експерта, сьогоднішнє послання до парламенту найменшою мірою нагадує якусь прагматичну розмову з депутатами щодо програми подальших спільних дій.

«Це розповідь про особисті досягнення президента, про якісь погані чи хороші тенденції в країні, але якогось наміру, що ми будемо далі робити, я не почув. А це щорічне послання. Тобто фактично далі робота з парламентом президента буде відбуватися в непублічному режимі, або він взагалі відмовляється від роботи з парламентом, тому що збирається залишити крісло в березні. Тобто якихось планів у нього немає. Очевидно, що він якось не визначився, що він буде робити, і не відчуває впевненості, що буде робити саме в ранзі президента», - зазначає Луценко.

За словами аналітика, провладна частина очікувала від президента міцних заяв, які будуть працювати на його авторитет, на авторитет взагалі владної коаліції як такої, які зміцнять її політично та покажуть єдність.

«Відповідно вони розраховували на те, що ця промова дасть сигнал того, що ми всі разом рухаємося далі, мовляв, я президент, я ваш лідер, ви мене підтримуєте. А опозиція очікувала, що будуть якісь програмні речі сказані президентом. Він оголосить прямо чи опосередковано намір балотуватися. Власне приблизно такі були сподівання. Щось приблизно таке ми почули», - додає експерт.

«Мені здається, що сьогоднішня промова була менш сильною. Я не хочу заперечувати певний талант спічрайтерів президента, але ця промова була не настільки сильна, як попередні. Попри те, що так сталося, що останній місяць випадково (будемо так іронізувати з цього приводу), що було і призначення екзархів, і “Слава Україні!”, і непродовження договору з Росією тощо, тобто ряд ініціатив, які співпали під ось цю промову останній місяць, щоб було чим похвалитися. І попри навіть це, мені здається, що не так переконливо звучала ця промова», - резюмує співрозмовник видання.