Росія готує інформаційну провокацію проти автокефалії
22.09.2018 13:22

Розвиток отримала тема з листом Деркача. Згідно з інформацією, що подана на сторінці Української Помісної Православної Церкви у Фейсбуку, «одна пташка на хвостику з Москви принесла, що наближені до РПЦ блогери та журналісти опрацьовують базу даних, в якій зосереджені відомості про налагодження стратегічного співробітництва між Ватиканом та Константинопольською патріархією, тісні зв’язки між УПЦ в США та Канаді з греко-католицьким середовищем (в першу чергу увага приділяється минулому екзарха Константинопольського патріархату – єпископа Даниїла) публічні заяви та сигнали керівництва УГКЦ про можливість відтворення в Україні церкви Володимирового хрещення (що означає злиття православної церкви з УГКЦ)».

З огляду на вказане, говориться в публікації, можна зробити висновок про те, що російською стороною вже розпочато інформаційну компанію, спрямовану на дискредитацію української автокефалії як ініціативи, за якою нібито стоять інтереси греко-католиків. При цьому в подальшому буде робитися акцент на біографії єпископа Даниїла (в минулому греко-католик), темах про ініціювання на державному рівні питання про отримання автокефалії саме представниками УГКЦ, заявах голови УГКЦ про доцільність об’єднання православних і греко-католиків в одну церкву, а також маніпуляціях про те, що наступним кроком після формування Єдиної помісної церкви стане її поглинання УГКЦ.

«Метою такої кампанії, скоріш за все, буде опрацювання трьох взаємопов’язаних аспектів: формування додаткової аргументації задля обвинувачення Вселенського Патріарха Варфоломія перед іншими Помісними православними церквами, дискредитації екзархів Константинополя в Україні, забезпечення більшої лояльності православних віруючих до екзархату РПЦ в Україні («якщо ви зрадите канонічну Церкву, то зрадите і православ’я, оскільки ЄПЦ – це проект греко-католиків, які її з часом поглинуть»)», говориться в публікації.

«І, як бачимо, що не встигла ще пташка долетіти, i вже вуаля, "клоуни і боти" Кремля в Україні вже її швиденько виконують, - зазначають автори публікації. - Тому, "раді вітати" в когорті кремлівських посіпак - панiв Деркача, Горбаля, Смітюха, Шипка, Безбаха. Але одне питання: " пане Андрію, ви ж чекіст до "мозга костей", як ви могли так легко "спалитися"?!". Невже ваші хазяї з Кремля та Луб’янки і вас кинули під "танки" як звичайного терпілу, наче в останній бій. Не все гаразд у "кремлівському царстві"...Хоча, після Солсбері немає чому дивуватися!»