На Прикарпатті злочинці впродовж двох років утримували в рабстві 30 людей. ВІДЕО
27.09.2018 12:58

В Коломиї злочинна група впродовж двох років утримувала в нелюдських умовах 32-ох громадян, з них троє малолітніх: півторарічного, 9-ти та 7-ми річного віку.

Під приводом лікування від алкоголізму та наркозалежності вони, крім того, що сплачували за це кошти, змушені були тяжко працювати, пише НТК.

В ході реалізації матеріалів кримінального провадження, передбачених ч.2 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України, працівники підрозділів прикарпатської поліції, під процесуальним керівництвом прокуратури області, затримали 6 осіб у порядку ст. 208 КПК України причетних до вчинення тяжкого злочину, а суд обере міру запобіжного заходу.

Серед затриманих 31-річний організатор та співучасники. Найстаршому з них 35, а наймолодшому 22 роки.

За вказані злочини зловмисникам загрожує ув'язнення від 5-ти до 12-ти років. Проводяться слідчі дії.

Звільненим громадянам надається медична та психологічна допомога.

Поліція провела брифінг на цю тему. Журналістам стало відомо, що три жінки та троє дітей перебували у центрі добровільно, проживали вони там та виконували хатню роботу. Їхніх дітей не змушували працювати, тобто мова про рабство дітей не йде.

Організатори стверджували, що для повного проходження ''лікування'' необхідно було від 6 до 12 місяців. Однак, як кажуть у поліції, медпрацівників у цих центрах не було. У людей забирали паспорти та телефони.

За перебування в центрі "пацієнти" сплачувати від 1,5 до 5 тисяч грн. у місяць.

Загалом діяло два центри на Прикарпатті - у Коломиї та ще один в Коломийському районі.

Утримували людей шестеро уродженців Донецької області. Троє із затриманих раніше вже притягались до кримінальної відповідальності.

Правоохоронці розповідають, що людей тримали у жахливих умовах. Зокрема, у кімнаті на 12 квадратних метрів перебували вісім осіб.

Чоловіки, які знаходилися “на лікуванні”, були змушені викладати бруківку, заливати бетон та виконувати іншу фізичну роботу.

"Вони були зареєстровані, як громадська організація "Милосердя Прикарпаття". Свої оголошення зловмисники розклеювали на ринках та стовпах", - зауважують поліцейські.

Затриманим сьогодні оголосили підозру.