Історія з угорськими паспортами: політолог Даниленко розповів, що відбувається насправді
27.09.2018 13:58

В зв'язку із загостренням відносин з Угорщиною питання отримання українцями угорських паспортів потребує додаткової уваги. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

За словами нашого співрозмовника, навряд чи масове отримання українцями паспортів Угорщини спровоковане політикою сучасної влади.

«Вже більше десятиліття на західних теренах України люди отримували паспорти чи то Угорщині, чи то Румунії, а на Сході люди були орієнтовані на російський паспорт. Тому тут жодної прив'язки до нинішньої влади я не бачу», - каже експерт.

В той же час, додає аналітик, в зв'язку з останнім скандалом з консулом Угорщині в Берегово і загостренням відносин з Угорщиною це питання справді потребує додаткової уваги.

«Власне один з державних органів, чи то управління державної служби міграції, чи то інший уповноважений державний орган, мав би висловитися з цього приводу і дати цифри, чи насправді це відбувається і наскільки вони фіксують цей процес, кількох вони позбавили громадянства України в зв'язку з тим, що вони набули громадянства іншої держави. Ось тоді можна б було говорити більш предметно. Це має бути офіційна статистика», - констатує політолог.

На думку Даниленка, цей процес навряд чи можна вважати «загрозливим».

«Кожна країна перебувала на етапі змін, реформування, в стані війни, в якому ми фактично перебуваємо, за умов, коли світ став глобальним, трудова сила мігрує, люди мають можливості, транспортний і логістичний зв'язок активізується, фінансові потоки можна робити не кешем, а передавати їх з будь-якої точки світу для своєї родини. Це новий феномен, в якій попали українці. Я хочу в історичному контексті пригадати, як виїздили з Іспанії, Британії в США, як була міграція з Німеччини. Тобто є закономірний процес», - додає експерт.

«В цьому контексті ми вже повинні ставити питання: а хто до нас приїде? Як українське суспільство буде цих людей інтегрувати? Що ми з цим будемо робити? Ось так я би зараз ставив питання. Цей процес є об'єктивним, його зайва політизація не потрібна. Звичайно, політика уряду впливає на це питання. Можливо, не досить вдала аналогія, але коли корабель потерпає труднощі, не в кращому стані перебуває, як правило, щоб полегшити ситуацію, частина людей перебирається на шлюпки і таким чином намагається врятуватися. Це не дуже добра аналогія, але в даному разі вона діє. Ми переживаємо етап трансформації. Він, мабуть, завершується. Зникла велика кількість професій в Україні. Нове покоління, яке вміє володіти новими професіями, не сформувалося. Частина людей, які там працюють, повернеться. Частина з них залишається громадянами України. А який відсоток набуває подвійного громадянства? А те, що інколи говорять, що в ЄС подвійне громадянство є типовим, то це, звичайно, не є типовим для ЄС», - резюмує наш співрозмовник.