У центрі Львова незаконно зводять будинки за протекції Садового – розслідування ЗМІ
30.03.2016 14:31

Журналісти виявили, що в історичній частині Львова фірма «Ріел» зводить одразу два житлові комплекси без відповідних дозволів.

Про це йдеться в сюжеті проекту соціальних журналістських розслідувань «Брат за брата», пише ZIK.

Зокрема, саме цей забудовник кілька років тому зруйнував пам’ятку архітектури (це була садиба відомого композитора Ярослава Ярославенка) та поставив під загрозу життя мешканців будинку на вулиці Олени Степанівни.

Зараз на вул. Пекарській, в історичній частині Львова, фірма «Ріел» зводить відразу два житлові комплекси – «Доктор Ватсон» та «Шерлок Холмс». Ціни на квартири тут сягають 37 тис. грн за 1 кв. м, тоді як середня вартість у новобудовах Львова чи не втричі менша. І це попри те, що будувати в історичному ареалі міста взагалі заборонено, хіба що за нагальної суспільної потреби. Однак на офіційний запит журналістів у Міністерстві культури запевнили: жодних дозволів на будівництво в історичній частині міста не надавали.

Як відзначено в сюжеті, це вже не вперше корпорація «Ріел Груп», на чолі з керівником Ростиславом Мельником, руйнує історичні пам’ятки міста. Ще у 2008 році забудовник знищив садибу автора пластунського гімну, відомого львівського композитора Ярослава Ярославенка. Тоді, попри незаконність таких дій, на це дав погодження львівський міськвиконком і сам мер Андрій Садовий. Щоправда, багатоповерхівка на місці садиби так і не виросла: суд заборонив зводити комплекс і навіть зобов’язав «Ріел» відбудувати знищену пам’ятку архітектури. Зробити це забудовник пообіцяв і в прямому ефірі телеканалу ZIK, однак з того часу на місці будиночка – лише смітник і кілька цеглин.

Одним із тих, хто 5 років тому допомагав «Ріелу» вийти сухим із води, був Ростислав Гетьман. Він підтверджує, що забудовник свідомо знищував пам’ятку архітектури.

«Я мав зібрати активістів задля захисту інтересів пана Мельника та корпорації «Ріел». Також потрібно було пророблювати можливість виходу позитивних публікацій у засобах масової інформації», – розповідає Гетьман. Однак самої лише підтримки псевдоактивістів для таких зухвалих учинків недостатньо.

Тож експерти запевняють, що пан Мельник має особливі стосунки з мерією.

«Будівельники віддають квартири в подарунок міській раді», – заявляє колишній депутат ЛМР, «свободівець» Любомир Мельничук. А щодо «лондонських» житлових комплексів, то у цій справі правила диктують посадовці.

«Без Садового не можна збудувати нічого. Навіть псячої будки без його погодження не збудуєш», – упевнений Любомир Мельничук.

Своєю чергою, у Державній архітектурно-будівельній інспекції Львівщини спочатку запевняють, що дозволи від Мінкульту на забудову в історичному Львові таки були, а потім усе ж радять написати заяву про виявлені факти порушення і дочекатися перевірки. Однак відповіді з міністерства замало, щоб Держархбудінспекція зупинила незаконне будівництво.

«Мусимо перевірити цей факт. Маємо запитати міську раду, як вона видала містобудівні умови й обмеження без історико-культурного обґрунтування. Адже тоді виходить перевищення службових повноважень», – каже директор інспекції Роман Желих.

А тим часом Ростислав Мельник укотре обіцяє відновити садибу, а про будинки без дозволів каже, що чує вперше. «У нас є всі погодження. Мало того. Щодо Пекарської в нас було засідання історико-містобудівної ради України», – запевняє пан Мельник. Однак обіцяних документів журналісти так і не отримали.

Та якщо «Шерлок Холмс» та «Доктор Ватсон» спотворюють зовнішній вигляд міста, то будівництво «Великої Британії» на вулиці Олени Степанівни ще й поставило під загрозу життя людей. Забудовник знищує сусідній будинок – там у всіх квартирах потріскали стіни. «В обід ще не було жодної щілини. А о пів на восьму вже довелося викликати МНС», – кажуть місцеві.

Держархбудінспекція перевірила дозволи на будівництво, знайшла серед них неправдиві й таки зупинила будівельні роботи. Мешканців відселили, забудовник почав ремонт їхнього будинку. Та зараз декларацію на будівництво поновлено і роботи тривають. Проект для будівництва комплексу тоді розробляла фірма «Зелемінь». А це бізнес родини на той час директора департаменту містобудування Львова Андрія Павліва.

Як відзначають журналісти, звʼязок корпорації «Ріел» з чиновниками міськради Львова, з мером Садовим, простежити нескладно. Проектами більшості новобудов підприємства займалася фірма «Зелемінь» родини Павліва та «АРТБУД» Данила Швеця – сина керівника управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілії Онищенко-Швець.

«Та поки чиновники, які мають стояти на варті закону і захисті культурної спадщини міста, допомагають нечесним бізнесменам її знищувати, міський голова Андрій Садовий сприяє монополії «Ріелу». За результатами тендерів, останні півроку квартири для учасників АТО та малозабезпечених за бюджетні кошти мерія десятками купує у ПП «Студія – Лада», яке належить тій же корпорації «Ріел» Ростислава Мельника. Натомість інші забудовники, з нижчими цінами, продають міськраді лише по одній квартирі», – йдеться в сюжеті.