Кожен українець має право на безкоштовні 2,28 га землі
30.09.2018 19:21

Кожен повнолітній громадянин України має право безкоштовно приватизувати п’ять ділянок землі під різні цілі: будівництво будинку, гараж, садівництво, особисте сільське господарство і для будівництва дачного будинку.

За словами експертів, держава не буде довго роздавати землю.

Як отримати належну за законом ділянку і чому українці не поспішають приватизувати землю?

Скільки землі можуть отримати українці

З досягненням 18-ти років кожен громадянин України може безкоштовно отримати п’ять ділянок землі. В цілому можна безкоштовно приватизувати 2,28 га.

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, держава може передати громадянинові не більше двох гектарів для ведення особистого сільського господарства, для ведення садівництва – не більше 0,12 га. На будівництво житлового будинку в місті і селах виділяють різні площі землі, в селі можна одержати не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, а в місті – 0,1 га.

Для дачного будівництва в законі передбачено не більше 0,1 га і для гаража – не більш 0,01 га. Безкоштовно приватизовувати можна кожен з видів ділянок тільки один раз, незалежно від того, чи є земля у членів сім’ї.

Куди звертатися

Отримати ділянку землі можна в будь-якому регіоні країни і це не залежить від місця проживання. Для її приватизації необхідно знайти вільну ділянку. Залежно від того, де вона знаходиться – в межах міста, села, або району, в ті органи самоврядування і потрібно звертатися.

Якщо земельна ділянка за межами населеного пункту, потрібно йти до територіального відділення Госгеокадастра – зазвичай це землі для ведення садівництва або особистого сільського господарства. Сама земля нічого не буде коштувати українцеві, але оформлення документів зажадає витрат.

«Землю отримати можливо, але на це потрібно виділити певну суму. В принципі, земельну ділянку можна приватизувати за 3-5 тисяч гривень. І це не хабар, а витрати на землевпорядника, який повинен розробити технічну документацію «, – відзначає юрист із земельних питань Кирило Левтеров.

Процес приватизації землі – не простий через бюрократизацію. Перш ніж отримати Свідоцтво про право власності на ділянку доведеться побігати по кабінетах чиновників.

«Приблизно весь процес може зайняти від шести місяців до двох років. Хоча насправді, цей процес повинен займати менше, наприклад, для учасників бойових дій на Донбасі найкоротший термін – 45 днів. Все дуже залежить від швидкості бігу за чиновниками «, – додає юрист.

Але перш ніж звертатися необхідно конкретно знати, де знаходиться земля і чи вільна вона. Найпростіше знайти ділянку в селі, ніж в місті.

«У селах значно простіше отримати землю, ніж в місті. Все дуже залежить від ліквідності землі – чим менше ліквідна земля, тим простіше її отримати «, – радить юрист із земельних питань Кирило Левтеров.

Перевірити, чи вільна земля можна: на сайті «Публічна кадастрова карта України», відправити офіційний запит про надання публічної інформації в місцеві органи влади або Госгеокадастр.

Процедура отримання землі

Знаючи, яку ділянку вільний і чи можна його приватизувати, потрібно подати заяву до органу місцевого самоврядування. У ньому повинні бути вказані приблизний розмір земельної ділянки, її цільове призначення. Також необхідно прикласти до нього карту або графічний малюнок, де зазначено місце розташування землі. Згідно із законом розглянути заяву повинні протягом місяця.

Отримавши згоду сільради або мерії, можна починати розробку проекту щодо відведення землі. Цим займається землевпорядна організація – за їхні послуги доведеться заплатити від 2000 до 10000 грн. Сама розробка технічної документації землеустроителями може зайняти від півроку до року часу.

Далі з проектом відведення землі слід звернутися до територіального органу Госгеокадастра України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. Зазвичай це робить землевпорядна організація, з якою укладався договір. Якщо всі документи в порядку і проект складений правильно, в перебігу двох тижнів кадастровий реєстратор видає витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера.

З цієї випискою і екземпляром проекту землеустрою необхідно повернутися до розпорядника землею – місцевим рада або адміністрації. Вони затвердять проект і зареєструють в Міністерстві юстиції право власності. Після цього рада чи адміністрація приймає рішення про передачу у власність землі із зазначенням площі та її розміщення.

Щоб отримати останній документ – свідоцтво про право власності на земельну ділянку, потрібно звернутися із заявою про держреєстрацію в Укрдержреєстр або до реєстратора Госгеокадастра. Заява може розглядатися протягом 14 днів.