Для консолідації фінансів перед виборами Тимошенко таємно зустрічається з олігархами та переманює депутатів з інших фракцій
07.10.2018 11:20

Нещодавно з розслідування "Схем" стало відомо, що кандидат у президенти Юлія Тимошенко не тільки провела низку непублічних зустрічей з мільярдером Віктором Пінчуком, але й намагалася максимально тримати їх у секреті. За словами журналістів, вони двічі ставали свідками, як машини, якими користуються Тимошенко та Пінчук, перебували в одному місці і потім майже одночасно його залишали. Останній раз така зустріч була зафіксована 24 вересня. Журналісти двічі намагалися запитати Тимошенко про те, що її поєднує з Пінчуком. Однак в першому випадку вона не захотіла відповідати на питання журналістів, пославшись на підготовку до виступу у парламенті. А в другому випадку залишила сесійну залу через ложу спікера парламенту. Крім того, її однопартійці в обох випадках заважали роботі журналістів.

Згодом Тимошенко відповіла журналістам, що зустрічі стосувалися виключно її участі у саміті YES і відкинула припущення щодо пошуків фінансової та медіа-допомоги. Але те, що не змогли напряму підтвердити журналісти «Схем», вдалося опосередковано довести парламентським журналістам, які у вільний час спостерігають за перепискою народних обранців у залі Верховної Ради.

Про це пише інтернет-видання "Открытая Украина".

Примітно, що джерелом інформації вкотре став телефон народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Андрія Вадатурського. Цікаво, що за обсягом несподіваних новин Вадатурський-молодший впевнено наздоганяє своїх колег-депутатів, замішаних у секс-скандалах – Сергія Шахова, Андрія Мірошника, а також депутатів, які розголошували важливі політичні секрети – Віталія Хомутинника, Григорія Шверка, миколаївського Барни та багатьох інших.

Отже, декілька днів тому парламентські журналісти знову зафіксували переписку Вадатурського-молодшого зі своїм батьком, власником миколаївського «Нібулону» Олексієм Вадатурським. Серед багатьох нецікавих речей у переписці обговорювалася, зокрема, і зустріч Вадатурського-молодшого на вулиці Турівській. Нагадаємо, що саме на Турівській розташований головний офіс «Батьківщини»:

Вадатурський-молодший: Міше теж їхати в банк? Чи ми самі?

Вадатурський-старший (ймовірно): Разом приїзжайте

Вадатурський-старший: Розкажеш як пройшла зустріч на турівській

Вадатурський-молодший: Домовилися, але щось дорого. Потім розповім

Вадатурський-молодший: Багато питань задавали. Але я погодився. Побачимо як піде

Примітно, що це вже не перша згадка про неявні контакти між сім’єю аграрних олігархів з Миколаєва та лідеркою «Батьківщини». Весною цього року наше джерело – один з миколаївських депутатів, повідомляв про те, що Генеральний директор «Нібулону» Олексій Вадатурський таємно зустрічався з Юлією Тимошенко після підписання Всеукраїнського меморандуму «Новий аграрний курс України» між «Батьківщиною» та аграрними організаціями 23 березня. На правах анонімності він розповів, що головною метою зустрічі були переговори про фінансування партії «Батьківщина». «Тимошенко готова гарантувати стабільність для «Нібулона» в обмін на фінансування. І ця домовленість була попередньо досягнута», - зазначав тоді наш співрозмовник.

Дехто з політичних експертів вказував тоді на те, що співпраця з Тимошенко не може бути пріоритетом для сім’ї Вадатурських, оскільки Вадатурський-молодший втягнувся у розбудову нової політичної сили для Володимира Гройсмана і навіть залучив до цього своїх колег-депутатів, наприклад, Роберта Горвата. Більше того, ЗМІ називали прізвище Вадатурського серед претендентів на місце у першій десятці передвиборчого списку Гройсмана (разом з Гриневич, Тетеруком, Нефьодовим, Кістіоном, Проданом та декількома іншими посадовцями).

Втім, нова інформація від Андрія Вадтурського, як і тиша щодо розвитку партії Гройсмана, говорять швидше за те, що скоро ми побачимо нову комбінацію з боку відомих миколаївських комбінаторів. І як писали ми раніше, беручи до уваги добре відоме вміння Вадатурських прогинатися під нову владу і з легкістю міняти свої політичні погляди, можна прогнозувати, що в житті українського півдня, на жаль, знову починається період інтриг, підсижувань і несподіваних альянсів.

Довідка

Нинішні метаморфози – далеко не перші в житті «політичних флюгерів» з Миколаївської області. Ще декілька років тому Вадатурський-старший з гордістю розміщував фотографії зустрічей з Віктором Януковичем та Миколою Азаровим.

А всього за декілька місяців після цього його син Андрій проходить до парламенту і вливається у фракцію партії «Блок Петра Порошенка».

За два роки – нова трансформація: влітку 2016 року Вадатурський виходить з партії, але залишається в її парламентській фракції. Новий притулок Вадатурського – група єврооптимістів, але журналісти з’ясували, що справжньою причиною розривання стосунків була невдача з отриманням посади миколаївського губернатора. В червні 2016 року Андрія Вадатурського розглядали в якості кандидата на посаду голови Миколаївської ОДА. Після звільнення екс-очільника області Вадима Мерікова та затримання заступника губернатора Миколи Романчука, в якого під будинком знайшли тунелі з коштовностями та великим сумами грошей, – про посаду для сина домовлявся з владою Вадатурський-старший. Однак, в результаті область очолив депутат від БПП Олексій Савченко.

Після загравання з єврооптимістами Вадатурські починають домовлятися про співпрацю з Володимиром Гройсманом і пропонують свою допомогу у розбудові його нового політичного проекту. На думку аналітиків, причиною була необхідність термінового порятунку свого бізнесу, а також – пошук підтримки для активізації інформаційної війни проти міністра інфраструктури Володимира Омеляна, який не давав Вадатурським лобіювати власний законопроект про розвиток сектору річкових перевезень, а також намагався зупинити знищення автомобільних доріг у вотчині Вадатурських - Миколаївській області.

В останні роки у «Нібулона» – надзвичайно погані фінансові показники. Збитки «Нібулона» за 2014 рік перевищили $ 240 млн., в 2015 році - склали $ 92 млн. Після того як компанія перевела подих у 2016 році (невеликий прибуток у розмірі $ 5 млн.), 2017 рік приніс їй новий фінансовий нокаут. Разом з цим, останні роки аграрний гігант демонструє не тільки збитки, але й накопичення кредитної заборгованості. Загальний обсяг зобов'язань ТОВ «Нібулон» у 2016 році досяг $ 474,3 млн. При цьому обсяг поточних зобов'язань, що підлягають погашенню протягом року, становить $ 316,5 млн.

На думку експертів, це наслідок або вкрай неефективного управління (і як тут не повірити чуткам про те, що батько буквально силою відірвав Вадатурського-молодшого від операційного керування компанією і силоміць відправив у депутати), або приховування реальних доходів (зокрема, для перенаправлення коштів на фінансування політичних проектів). Тому не дивно, що Вадатурські постійно шукають нових політичних союзників, нехтуючи нормами моралі і звичайної людської порядності.

А якщо не вийде – то, як з’ясували журналісти «СтопКору» на «5 каналі», у сім’ї Вадатурських вже давно можуть бути посвідки на проживання у Швейцарії, більше того – на одному з будинків у швейцарському Невшателі уже давно висять таблички з їхніми прізвищами. І вірогідно, чекають на їхнє повернення…