Гавриш: Мінські угоди загнали Україну в пастку
10.10.2018 14:43

Мінські угоди загнали Україну в пастку. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

За словами нашого співрозмовника, вихід Кучми із керування переговорною групою в Мінську не тільки пов'язаний з віком, але й з розумінням «глибокого тупика».

«Я уважно читав його коментар, коли він сказав, що Будапештський меморандум не міг виконуватися, бо цього не хотів Обама. Думаю, що це не відповідає реальності, оскільки жодних з цього приводу ознак не існує. Женевські переговори, які проводилися під парасолькою саме американців і були відтворенням по суті Будапештського меморандуму, коли ЄС разом з Британією, яка була підписантом цього, і США вели переговори напряму з РФ — учасником меморандуму. І зважаючи на те, що американців викинули з переговорного процесу по Донбасу, мені здається, що це якраз і призвело до конфлікту з Обамою, якій відмовився продавати Україні летальну зброю, заборонив продавати і своїм союзникам, і відмовився фактично від реального політ-дипломатичного тиску на РФ сильного, крім введення санкцій. Саме тоді були введені санкції по Криму», - пояснює експерт.

Тому, на думку Гавриша, можна зазначити, що Мінській процес створив нову реальність.

«Нова реальність полягає у тому, що, по-перше, Росія вважає і добивається у цьому розуміння із багатьма країнами світу, як мінімум з Китаєм і іншими, що в Україні відбувається громадянська війна, і підписи під мінськими протоколами стоять не Росії, а саме бойовиків і української сторони. І хоча ці підписи не є легітимними, зважаючи на відсутність необхідних повноважень української делегації, а також неможливість легітимних підписів з боку представників бойовиків, які діють, використовуючи суто терористичні акції проти України. Попри все мінські протоколи набули міжнародного значення, оскільки буквально за 2 дні за ініціативою російської сторони вони були закріплені в резолюції», - каже наш співрозмовник.

Коментуючи інформацію про те, що депутати Верховної Ради України підтримали прийняття за основу і в цілому законопроекту №9153 про пролонгацію закону про особливий статус Донбасу, аналітик зазначає наступне: «Очевидно, що цей закон має гарантувати вікно можливостей для існування Мінського процесу, дій президента Порошенка, якщо він буде обраний повторно. І очевидно також, що цей закон дозволяє сьогодні вести переговори з лідерами бойовиків і РФ про дотримання Україною своїх зобов'язань по наданню широкою автономії. Альтернативи Україна зараз і не має. Попри наші справедливі протести, дипломатично-силовий шлях Україна вже не використає. Ми втратили ці ресурси, влада знищила добровольчий рух, вона перетворила українську дипломатію в допоміжний факультативний фактор таємної політики, яка проводиться Банковою з Москвою, а вона проводиться регулярно. І таким чином добитися іншого успіху у відносинах з: а) сепаратистськими анклавами; б) з Росією також неможливо. Таким чином, цей закон має заморозити ситуацію в тому вигляді, в якому він існує, поки не відбудуться вибори президента і не буде прийняте інше рішення».