Правозахисник Маринович про надання Томосу: Далеко не кожен усвідомлює, що відбувається насправді
16.10.2018 13:33

Мине час, і українці усвідомлять, наскільки великим кроком було надання Україні Томосу на створення помісної церкви. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український правозахисник, член-засновник Української Хельсинської групи, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

Коментуючи надання Україні Томосу на створення української автокефальної помісної церкви, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я припускаю, що далеко не кожен розуміє факт того, що відбувається, бо так ніколи не буває, щоб всі розуміли. Цілком можливо, що в умовах, коли МП нагнітає обстановку, у когось закрадається страх, що американці хочуть відірвати нас тощо — я не хочу повторювати всі ті пропагандистські штучки Кремля. Але уже багато зараз залежить від того, наскільки мудро будуть діяти православні владики, наскільки швидко та ефективно вони об'єднаються для створення автокефальної православної церкви. Якщо це буде створено швидко та ефективно, я переконаний, що люди заспокояться і відчують значення цього».

«А значення — це є закінчення духовної монополії Московського патріархату над українським православ'ям. Це подія епохального значення. Я вітаю українських православних, що ця подія нарешті настала. Жити в цей час було би мрією для багатьох православних ієрархів, які страждали від того, що ця монополія існувала. Але я думаю, що сучасники цієї події не можуть оцінити повною мірою. Мине час, і ми тоді усвідомимо, наскільки це був великий крок», - додає експерт.