Кушнірук про «електромобільний бум»: Україна може бути не тільки покупцем
05.11.2018 12:22

Потенціал для того, щоб більш активно займатися саме електромобілями в України є, але для цього потрібна політика, перш за все податкова. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, якщо Україна звільнить виробництво електромобілів і літієвих батарей від податків, то у нас з’явиться певний потенціал для того, щоб розгорнути в країні таке виробництво.

«Це можна реалізувати на базі того ж ЗАЗу, бо збиральні цехи потрібні такі ж самі. Але для цього потрібна дуже чітка і свідома політика, причому йдеться не тільки про те, що ви надаєте пільги тільки збиральному цеху, це стосується й всіх комплектуючих. Я все ж такі сподіваюсь, що ми перейдемо на податок на виділений капітал, який в цьому випадку може бути важливим фактором, хоча і там я б встановив для цих виробництв нижчу ставку. Але йдеться і про інші податки — податок на землю, ЕСВ, щоб зарплату зразу можна було встановити вище для працівників і знайти більше фахових людей, які будуть боротися за свої місця», - пояснює експерт.

«Потенціал для того, щоб більш активно займатися саме електромобілями у нас є, але для цього потрібна політика, перш за все податкова. Якщо ми не хочемо опинитися позаду всього світу і бути тільки покупцем, то нам потрібно на законодавчому рівні розглядати сукупність законодавчих норм, які максимально сприятимуть цьому виробництву в Україні. Це має бути така програма преференцій, яка зробить виробництво вигідним. Я постійно привожу приклад наших айтишників, яким дали 5%-вий податок. В результаті ми не втратили цих фахівців, вони в Україні, і їм не вигідно навіть їхати з країни. Більш того, я навіть знаю іноземців, які їдуть працювати в Україну, тому що з таким податком вигідніше працювати саме тут», - додає аналітик.