Палій про вбивство Гандзюк: Здається, що виконавці бояться замовника більше, ніж державу
06.11.2018 12:34

Якби слідство діяло так, як це було в 17-19 ст. в багатьох європейських державах, тобто зі застосуванням всіх методів впливу, то результат можна б було отримати швидше. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

За словами нашого співрозмовника, загибла Катерина Гандзюк була достатньо послідовним проукраїнським активістом, і її вбивство мало б ослабити український рух як такий.

«Коли у людини такій відсоток опіків тіла, то тут, скоріш за все, йдеться про замах на вбивство. Тобто невідомо, що вони хотіли, але відомо, що вийшло — відомо, що вийшов фактично замах на вбивство з важким результатом, коли людина перебувала у лікарні тривалий час», - зазначає експерт.

«Якщо є виконавці, то знайти замовника - це вже справа техніки. Але тут така справа, що може бути, що виконавці безпосередньо бояться замовників більше, ніж суду. Таке теж, на жаль, трапляється, коли з якихось причин бояться саме замовника, а не суду, суд для них - другорядне питання», - додає політолог.

В той же час, зазначає Палій, остаточне слово у цій справі мають сказати правоохоронні органи.

«Ми зараз можемо тільки припускати. Ці припущення можуть бути чи близькі до істини, чи не дуже, але врешті решт все вирішується фактами. Поки що факти такі, які всі визнають, в тому числі адвокати і друзі загиблої, що затримані саме виконавці, ніяких сумнівів немає. Але треба ще від них прокласти стежечку до замовника. Якби у нас проходило слідство так, як воно проходило в 17-19 ст. в багатьох європейських державах, тобто зі застосуванням всіх методів впливу, то результат можна б було отримати швидше. Але у нас демократична кримінальна система, яка не дозволяє застосовувати всі методи до підслідного. І вони часто просто мовчать, тому що бояться замовника більше, ніж державу», - резюмує наш співрозмовник.