Правозахисник Чемерис розповів, чому слідство не поспішає з розслідуванням вбивств активістів
06.11.2018 12:58

Вбивцям активістів вдається уникнути покарання, і це заохочує до того, щоб продовжувати робити такі напади. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

«Справа Гандзюк — це не єдина справа, це система. Якщо прокурор нарахував більше 50 таких випадків у 2018 році, то насправді їх було після 2014 року дуже багато, і практично у всіх випадках напарниками були або ті, кого називають добровольчими батальйонами, або хто належить до правих відверто нацистських формувань. Наприклад, у справі Гандзюк є такій фігурант — підозрюваний Васянович, він був фігурантом скандалу у Європарламенті на фотовиставці, де у нього виявили татуювання з нацистською свастикою. Практично у всіх випадках, як сам прокурор сказав, тільки в 30% встановлені виконавці і жодного замовника не встановлено», - каже експерт.

За словами правозахисника, подібна безкарність «заохочує до того, щоб продовжувати робити такі напади».

«Чому слідство не працює в таких випадках? Або слідство повністю зруйновано внаслідок так званої реформ правоохоронної системи. Або друге - є політичні мотиви не розслідувати ці справи. Я думаю, що це поєднання цих двох тенденцій. Зокрема ультраправі формування пов'язані з правоохоронними органами, тому що напади не тільки на тих, кого називають активістами, але й напади на мирні зібрання, на ромські табори, на національні меншини тощо, вони відбуваються за бездіяльності або відвертого потурання представників поліції», - додає співрозмовник видання.