Українці можуть отримати цивілізований ринок землі: економіст Новак назвав три умови
07.11.2018 12:46

Ринок землі - це не стільки купівля-продаж, це, перш за все, цивілізовані орендні відносини за ринковою ціною. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

На думку співрозмовника видання, до питання ринку землі не можна ставитися як до чорно-білого питання - чи потрібен ринок землі, чи не потрібен.

«Ринок землі, безумовно, потрібен, інше питання, як він буде організовуватися, як буде побудовано законодавчу базу навколо обігу земель сільськогосподарського призначення. Ми маємо же дуже багато років продовження мораторію на ринок землі, і це створило ситуацію, коли за ці роки вже мільйони українців, як мали паї, померли і не встигли скористатися своїм правом власності. І на цю тему вже є першій юридичний прецедент - це рішення ЄСПЛ щодо задоволення клопотання двох українських позивачів проти Української держави, що вони не можуть реалізувати своє конституційне право - розпоряджатися своєю власністю на власний розсуд. І Європейський суд з прав людини вже призначив компенсацію, яку Україна як держава має виплатити цим двом позивачам, а саме по 3 тисячі євро кожному. Тому навіть з юридичної точки зору ринок землі треба відкривати якомога швидше для того, щоб цей прецедент не став масовим явищем», - каже експерт.

Інше питання, додає економіст, як буде організовано ринок землі.

«В законодавстві було як мінімум три запобіжники, які захистять ринок землі від тих страхів, якими насичене наше інформаційне поле. Перше - це купити землю сільськогосподарського призначення на перших порах може тільки громадянин України. Ставимо такий запобіжник - і тоді зникає страх, що приїдуть іноземці і скуплять тут всю українську землю. Другий запобіжник - максимальна площа земель сільськогосподарського призначення, яку може купити громадянин України. Це питання дискусії, але коли ставимо цей другий запобіжник, тоді зникає другий страх, що 5-10 олігархів, які володіють фінансовим ресурсом, скуплять всю українську землю. І третій запобіжник - максимальна площа взагалі земель сільськогосподарського призначення, які підлягають купівлі-продажу. Наприклад, у США лише 20% земель сільськогосподарського призначення є в обігу купівлі-продажу землі. Поставили цей запобіжник - зникає ще один страх, що всю кращу українську землю хтось скупить. От якщо поставити такі три головні запобіжники у законодавстві, тоді буде цивілізований ринок землі, як і в більшості країн, в яких він є», - пояснює Новак.

Крім того, додає експерт, треба зауважити, що ринок землі - це не стільки купівля-продаж, як, перш за все, цивілізовані орендні відносини за ринковою, вже набагато вищою ціною.

«У нас зараз немає ринку землі, тому зараз власники паїв за оренду українського чорнозему отримують копійки. А якщо буде ринок землі, то поступово за декілька років сформувалась би ринкова ціна, і українська земля стала б коштувати не менше, ніж європейська, і таким чином власники паїв могли отримувати сумі цілком пристойні і могли б за ці гроші утримувати свої сім'ї. Тому ринок землі потрібний. Питання — якій?», - резюмує наш співрозмовник.