Про це мовчать залізничники: ваші права в потязі й на вокзалі
11.11.2018 08:45

Що ж насправді включено у вартість квитка та як мандрувати, не переплачуючи?

Отже, пасажир залізниці має повне право отримати такі послуги абсолютно безкоштовно:

Виїхати раніше терміну

Ви маєте право виїхати поїздом, який відходить на кілька годин або днів раніше рейсу, на який ви придбали квиток, без будь-якої доплати. Зрозуміло, при наявності вільних місць.

Отримати інший квиток при запізненні

Якщо ви запізнилися на потяг, не поспішайте купувати новий квиток! Ви маєте право відновити дію квитка на інший поїзд за умови доплати вартості плацкарти протягом 24 годин.

Якщо ж спізнюєшся на потяг і до його відправлення встигаєш дійти тільки до першого або хвостового вагона, хоча у квитку вказані місця в іншому кінці поїзда, можна сісти в будь-який найближчий до тебе вагон.

Припуститися помилки в квиткових даних

Це особливо корисно при купівлі квитків онлайн. Якщо дані документа, що посвідчує вашу особу, розходяться з даними, зазначеними в квитку, тільки на одну букву в прізвищі і на одну цифру в номері, то вас зобов’язані пустити в поїзд.

Зійти з поїзда на кілька днів без втрати квитка

Пасажир має право робити зупинку на шляху прямування з продовженням терміну дії квитка, але не більше ніж на 10 діб. Для цього потрібно пред’явити свій квиток в касі на станції зупинки протягом 3 годин з моменту прибуття. Там вам проставлять спеціальний штамп про продовження. А при відновленні поїздки потрібно буде сплатити лише вартість плацкарту.

Користуватися туалетом на вокзалі

Дуже корисна послуга, про яку ніхто не підозрює: туалет на вокзалах для пасажирів безкоштовний. При пред’явленні квитка з вас не повинні стягувати плату за відвідування туалетів по шляху прямування поїзда. Електронні квитки також годяться.

Попросити у провідника різні речі

За правилами, у провідника можна безкоштовно попросити склянку, ложку, вилку, гарячу кип’ячену чи охолоджену воду, набір ниток і голок, предмети догляду за одягом і взуттям, медикаменти, а також настільні ігри – шашки, шахи та доміно. Окрім того, не бійся просити туалетний папір чи мило, якщо в санвузлі вони закінчилися – провідник повинен поновити запас.

Не поспішай замовляти чай/каву й доплачувати за неї. Цілком можливо, що їхня вартість уже входила у ціну твого квитка.

У провідника також можна взяти ремінь безпеки для дитини або дорослого пасажира, якщо він подорожує на верхній полиці. Ці ремені зобов’язані надавати пасажирам верхніх полиць на першу вимогу.

Пасажир поїзда має право попросити вимкнути музику, якщо заважає. Має право попросити у провідника ковдру незалежно від пори року. До обов’язків провідника входить піднімання і опускання верхніх полиць, хоча зазвичай це роблять пасажири, бо не знають своїх прав, а також збирання постільної білизни. Розбудити вас при під’їзді до вашої кінцевої станції – це також обов’язок провідника.

Користуватися розетками у вагонах поїзда пасажири можуть безкоштовно, це не залежить від того, стоїть потяг чи їде.

Перейти до іншого вагону, якщо температура повітря вища за 26 градусів

Згідно з додатком №6 "Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України", у всіх вагонах класу "купе" та "люкс" кондиціонування обов’язкове. Щодо плацкартних вагонів, то у них має працювати вентиляція. Якщо температура у вагоні подолала критичну позначку 26 градусів, потрібно писати скаргу начальнику потяга та вимагати, щоб вас перевели у вагон з кондиціонуванням безкоштовно.

Взяти з собою собаку-провідника

Плата за перевезення собак-провідників не стягується, і перевізні документи не оформляються. Їй потрібні лише нашийник і намордник.