Чорновіл розповів, навіщо насправді Росія затіяла «вибори» на окупованому Донбасі
12.11.2018 12:22

Насправді виборів як таких на окупованому Донбасі не відбулося. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

За словами нашого співрозмовника, ніхто у світі не визнав і не визнає «виборів» на окупованому Донбасі, до того ж, ці вибори зараз є навіть правомірною підставою для того, щоб посилити санкції проти РФ.

«Цілком ймовірно, що принаймні у грудні дуже важко буде комусь з Італії чи Австрії наполягати на послабленні санкцій саме через ці вибори, тому що сам факт є, що Росія не просто зберігає напружений і заморожений конфлікт, вона поглиблює ситуацію і унеможливлює подальший хід переговорів, тому що ці вибори кардинально суперечать Мінському процесу і руйнують його. Тому не ми щось говоримо, а це є загальна світова політика, і там ставляться всі, включаючи навіть потенційно можливих друзів Путіна — друзям Путіна буде набагато важче бути активними і яскравими, пасіонарними саме через ці вибори», - пояснює аналітик.

До того ж, додає експерт, та «виборах» у «ДНР/ЛНР» не було міжнародних спостерігачів.

«Путін направив туди методом політичної корупції якихось окремих представників західного політикуму, які сидять, по суті, у нього на зарплаті. Я не знаю, хто там був, але якщо там був хтось з угорської фашистської партії «Йоббик», чи Національного фронту нацистського з Франції, чи будь-якої іншої подібної структури, то країни, з яких вони приїхали, їх туди не направляли. Більше того, їх засуджують за подібні дії, а в Україні вони попадуть у відповідні санкційні списки», - каже Чорновіл.

Таким чином, констатує політолог, виборів як таких на окупованому Донбасі насправді не відбулося.

«Відбулася чергова профанація, і є багато вже підстав стверджувати, що не лише під дулами російських автоматів, але і за прямої організаційної участи РФ. Напередодні тих так званих виборів відбулася заміна керівництв: Плотницького відтягнули до Росії і там нібито вже й посадили, Захарченка підірвали, і зараз розчистили місце для нових, яких вирішили туди всунути», - пояснює співрозмовник видання.

«Для чого це Росії? Відповідь розпливчаста, тому що насправді зрозуміти логіку російських дій, які погіршують імідж РФ у всьому світі, пояснити важко. Можливо, Росії хочеться повністю контролювати всі процеси, які відбуваються там на місці, бо той, хто там трошки довше засиджується, починає відчувати себе там хазяїном. Або це типова війна між вежами Кремля: зараз ФСБ потихеньку відстороняють, більшу роль отримують жорсткіші яструби з ГРУ. Плюс, можливо, РФ цілком умисно провокує ситуацію на загострення, на зрив Мінського формату. І тут Росії важливо, щоб не вона, а інша сторона, в першу чергу Україна, сама заявила про вихід з мінського формату, тоді у Росії розв'язуються руки, тому що зараз санкції накладаються не за агресію Росії, а за невиконання Мінських домовленостей. Росія цим займається вже давно, вже приблизно 2 роки вони постійно використовують свої «кремлівські консерви» в Україні з метою піддавати сумніву Нормандський формат, Будапештський формат», - додає аналітик.