Методи діагностики та лікування деформації стопи у дітей та дорослих
14.11.2018 11:27

В наш час досить часто батьки вимушені звертатись до ортопеда-травматолога з порушенням ходи, а саме при плоско-вальгусній деформації стоп у дітей. І чим раніше буде виявлено дану проблему, тим легше і швидше буде її усунути.

Розглядаючи анатомічні дані людини, бачимо, що у стопі розрізняють три склепіння:

  • поздовжньо-зовнішнє,
  • поздовжньо-внутрішнє,
  • поперечне.

Перше, зовнішнє склепіння, залежить від стану зв’язково-капсульного апарату стопи. Друге - внутрішнє, залежить від функції і сили м’язів, а також від стану капсульного апарату суглобів. Поперечне – складається із напруження міжплюсневих м’язів.

Причиною плоско-вальгусної деформації стоп, як і неправильної постави, вважають слабкість м’язово-зв’язкового апарату стопи, дисбаланс м’язів гомілки та особливість біомеханіки під час перших кроків малюка. Також, окрім вище зазначених факторів, при плоско-вальгусній деформації стоп велику роль відіграє спадковість та захворювання, пов’язані з розвитком м’язово-зв’язкового апарату дитини. Досить часто передумовою є перехід від плоско-вальгусної постави обох стоп при постійному розладі м’язової рівноваги стопи до деформації. Під впливом навантаження надп’яткова кістка зміщується до середини і вниз, що зумовлює зниження внутрішнього склепіння, а відведення дистального відділу стопи зумовлює її вальгусне положення.

Завдання для батьків - вчасно помітити розлади ходи та відповідно звернутися до ортопеда.

- При виявленні деформації стопи візуально або після профілактичних оглядів, потрібно одразу починати застосовувати спеціальне взуття з супінатором, або профілактичну ортопедичну устілку, адже до певного часу саме ці компенсаторні механізми будуть затримувати подальше прогресування деформації, - наголошує спеціаліст салону Ortolifе лікар-ортопед травматолог Товкач Вадим.

Необхідно зважати на те, що застосування взуття, як і устілок призначає лікар з індивідуальним підходом до кожного випадку. Також, для вчасного попередження розвитку набутої плоско-вальгусної деформації стопи, звертайте увагу на ходу дитини під час активних ігор, коли вона грається босоніж, або помітно відрізняється рівень зтирання каблука з одного боку на повсякденному взутті дитини. Зазвичай, фізіологічна плоскостопість спостерігається у дітей віком до 4-5 років, коли у них ще не вироблена координація рухів, і зв’язковий апарат має підвищену еластичність, а жирова підшкірна клітковина приховує нормальне склепіння.

Існують кілька методів виявлення вродженої плоско-вальгусної деформації стоп. Один з яких - це тильне згинання, під час якого виконується відхиляння тилу стопи вгору, тримаючись рукою за передній відділ стопи. Клінічно це проявляється опущенням присереднім склепінням стопи. А при поставі присередне склепіння буде різко виражене в зв’язку з перерозтягненням жирової клітковини і оголенням перонеальної групи м’язів, що створюють заглиблення на підошві стопи, яке відповідає нормі.

За словами лікаря-ортопеда, якщо Ви все ж таки виявили плоско-вальгусну поставу стоп у дитини, необхідно вжити заходів для подальшого прогресування цього стану, а саме: подальшого сплощення склепіння стопи, відведення передніх відділів стопи, формування вальгусної постави гомілок. Як вихід з даного питання - застосування різних методів по укріпленню тонусу м’язів та зв’язкового апарату стоп у дитини.

Серед засобів боротьби з даною проблемою лікар ортопедичного салону Ortolifе радить:

  • масажери для стоп у вигляді силіконових валиків, м’ячиків;
  • масажні коврики, які застосовуються в місцях найдовшого перебування дитини стоячи (біля умивальників та перед ліжком);
  • ортопедичне взуття, особливо у тому разі, якщо уже є в наявності вальгусна деформація гомілок.

- При плоско-вальгусній деформації стоп, застосовують, як консервативні так і оперативні методи лікування. До оперативних потрібно вдаватись на більш пізніх проявах хвороби, коли деформація протікає з симптомами болю у ступнях, втомлюваності під час ходьби та виконанні фізичних вправ, порушенні ходьби. На перших ознаках прояву деформації, призначається лікувальна фізкультура, вправи на розтягнення ахілового сухожилка, носіння ортопедичного взуття. І тільки при невчасно виявлених випадках деформації, консервативне лікування може бути не ефективне, тоді показана хірургічна корекція деформації стоп, - зазначає лікар ортопед- травматолог Вадим Товкач.

Сучасним малоінвазивним методом хірургічного лікування є підтаранний артроерез. Його суть полягає у встановленні титанового імпланту в пазуху заплесна, тим самим формуванню склепіння стоп, відновленню взаємодії кісток стопи. По закінченню вище зазначених лікувальних заходів, формується нормальна вісь навантаження нижньої кінцівки, та зникають больові відчуття під час ходьби.

Перші кроки дитини – це неймовірне щастя для батьків, але уже в цей час потрібно звертати увагу на їх правильність, що допоможе запобігти вчасному уникненню подальших деформаційних процесів стопи.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.