Політолог Яхно розповіла, у якому разі РФ перейде від фази ослаблення України до відвертої агресії
20.11.2018 12:10

Зараз РФ залежна від транзиту газу в українському напрямку, тож зовсім дестабілізувати ситуацію і переходити у відкриту фазу війни Кремлю не вигідно. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи заяву прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецкого про те, що після запуску проекту «Північний потік-2» Росія може почати наступ на Київ, наша співрозмовниця зазначає наступне: «Польща озвучила один з ризиків, про які говорила і Україна, і окремі європейські політики. Цей ризик полягає у тому, що, оскільки РФ залежна від транзиту в українському напрямку, то зовсім дестабілізувати і переходити у відкриту фазу війни РФ не вигідно. Адже таким чином Кремль ставить під сумнів і підриває економічну співпрацю з країнами Європи, і в цьому сенсі Росія сама втрачає більше. Тому, звичайно, така аргументація звучала від окремих європейських політиків і України».

Політолог нагадує про те, що не раз обговорювалося те, що Росія не може перейти у відкриту фазу своєї агресії і повністю дестабілізувати й зруйнувати ситуацію, тому що вона сама залежна економічно від транзитних напрямків.

«Якщо РФ позбавиться цієї залежності, то є такий ризик, що вона може почати якісь більш агресивні та відверті дії не просто по ослабленню України, а по її розвалу. Такий ризик є. Тому коли казали, що треба зберегти цей транзитний напрямок, то це в тому числі і запорука того, що Росія не зможе перейти від фази ослаблення України до відвертої агресії, оскільки вона сама є залежною», - додає експерт.