Правозахисник Чемерис розповів, у яку пастку насправді потрапили українські «євробляхери»
22.11.2018 12:46

Вирішити питання, пов’язане з легалізацією «єврономерів» в Україні можна лише одним шляхом. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

За словами нашого співрозмовника, закон стосовно «євробляхерів», ухвалений ВР, головної проблеми не вирішив.

«Люди, які купили відносно дешеві як для себе старі машини за кордоном, вони просто добували собі транспортний засіб. Більш новий вони б не змогли купити, враховуючи фінансовий стан більшості українців. Зараз їм для легалізації авто запропонували варіант, якій є виходом лише для невеликої частини так званих «євробляхерів», хто купив нові авто: їм, щоб легалізувати свої авто, треба заплатити відносно невелику суму. В сумі мита є дуже важливий чинник - рік авто. Наприклад, за авто 10-15 років, сплатити доведеться набагато більше», - каже експерт.

Для абсолютної більшості «євробляхерів» - представників нижчих класів, продовжує Чемерис, така сума є завеликою.

«Ці люди не можуть собі дозволити більш дорогі й нові авто, а відповідно для них сума мита для легалізації авто буде десь такою ж, або й більше, ніж вони заплатили за свої авто, і продати назад ті машини вони теж не зможуть, бо у Європі такі авто не користуються попитом. А якщо вони не легалізують транспортний засіб, їм загрожує конфіскація майна. В такій ситуації після ухвалення цього закону кількість «євробляхерів» стала дещо меншою за рахунок того, що власникам дорогих авто це вигідно, а акції стали більш радикальні. І очевидно, що іншого виходу немає, доки не буде вирішене питання, вони будуть виходити», - каже правозахисник.

«Що робити? В принципі, самі «євробляхери» пропонують вихід. Вони кажуть, що готові заплатити, якщо сума мита складатиме 300-500 євро, а не 1500-3500, як виходить з нового закону. Тобто вихід є тільки один: вето на цей закон, якій був ухвалений, і ухвалення такого закону, згідно якого «євробляхери» могли б заплатити цю суму. Тому що це будуть надходження в бюджет. А якщо залишиться сума в 2-3 тисячі євро, то вони просто не заплатять нічого», - додає співрозмовник видання.