Туреччина - країна НАТО. Цибулько розповів, чому Анкара - цікавий посередник в конфлікті в Азовському морі
29.11.2018 13:21

Завдяки Туреччині будь-яка блокада українського флоту в Керченській протоці може вилитися в блокаду російського флоту в Босфорі. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог Володимир Цибулько.

Коментуючи інформацію про те, що офіційна Анкара може зіграти роль посередника в конфлікті в Керченській протоці, наш співрозмовник зазначає наступне: «Туреччина контролює Босфор і вона - країна НАТО, тобто будь-яка блокада українського флоту в Керченській протоці може вилитися в блокаду російського флоту в Босфорі. Тому Туреччина тут вагомий гравець. Принаймні, з Ердоганом у Путіна є тепер взаємозв'язок через газогін «Турецький потік». Для Путіна це взагалі поодинокий зовнішньо-економічний проект, який за останні роки вдалося провести, не до кінця, але, просто знаючи Туреччину, коли Путін думає, що він буде диктувати ціни на газ комусь, то, швидше за все, що Ердоган буде встановлювати ціну, прийнятну для Туреччини».

За словами експерта, у даному випадку Туреччина пробує відстоювати свій інтерес.

«У Туреччини контакти з Росією — це лише доступ до сировинних баз. Туреччина купує вугілля, наприклад, в РФ, і газ, і має дуже амбітний проект атомної станції — це інвестиційний проект більше 10 млрд, і Росія це кредитує. Тому у Туреччини є механізми тиску на Росію саме через ці проекти. До того ж, Росія важлива для Туреччини як ринок збуту сільськогосподарської турецької продукції», - додає Цибулько.