Чемерис: «Євробляхерський» закон створює систему пільгової легалізації авто для багатих людей
29.11.2018 13:33

Закон щодо легалізації «євроблях» треба переглянути. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

За словами співрозмовника видання, закон, якій був ухвалений ВР і підписаний президентом, насправді не вирішує питання легалізації «євроблях», тому що практично створює систему пільгової легалізації таких машин тільки для багатих людей.

«Коефіцієнт множення на рік машини, ухвалений в цьому законі, означає, що для більшості «євробляхерів», які могли купити лише дешеві старі машини для того, щоб мати транспортний засіб, для них легалізація машин буде коштувати стільки же, або в 2-3 рази більше, ніж коштує сама машина, тобто для них це не вирішення питання. Тому вони вдалися до радикальних мір», - пояснює правозахисник.

В той же час, за словами експерта, ці протести навряд чи приведуть до вирішення питання.

«Люди власне не знають, куди їм дівати свої машини. Легалізувати дуже дорого, вони не мають таких коштів. В будь-якому випадку їм прийдеться вивозити машини за кордон і там продавати, але там вони не мають попиту. Їздити в Україні - це платити великі штрафи: першій раз 17 тисяч, потім 34 тисяч, а потім конфіскують вашу машину. Тобто насправді вони дійсно не мають, куди їх дівати», - каже наш співрозмовник.

На думку Чемериса, вирішення питання наступне: «Треба дозволити легалізувати машини за ту суму, яку «євробляхери» можуть заплатити, а це порядку 300-500 євро, тому що, якщо знизити мито до таких цін, то бюджет все ж такі отримає хоч якісь гроші, а так бюджет нічого не отримає, бо вони не можуть стільки заплатити. Я думаю, що цей закон треба переглянути».