Гончар: Сильна Німеччина, на відміну від України, чомусь не може без газу з РФ
04.12.2018 12:34

Україна, знаходячись під агресією РФ, вирішила «газове питання». Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Коментуючи інформацію про те, що Україна вже більш ніж 1095 днів не використовує російський газ, наш співрозмовник зазначає наступне: «Як бачимо, все нормально. Ніякої пророкованої нам тривалий час росіянами катастрофи не трапилось. Тому тут тільки можна констатувати той факт, що три роки - політ нормальний. Більш того, ми, по суті, показали добрий приклад для великого ЄС, який чомусь не бачить себе без російського газу. Україна, знаходячись під агресією РФ, вирішила це питання, а ось сильна Німеччина не бачить свого енергетичного майбутнього без російського газу. Це навіює на роздуми, що тут не все так просто».

За словами експерта, що стосується реверсу, за період останніх 2 років були відпрацьовані всі необхідні організаційні, правові та технологічні аспекти цього процесу.

«Власне кажучи, для нас як для країни, яка стала піонером в реверсному використанні ГТС, тому що саме Україна у 2009 році в умовах, по суті, російської газової агресії змогла розвернути ГТС у реверс і забезпечити країну газом попри те, що РФ повністю зупинила і постачання, і транзит через Україну. Тому для нас з техніко-технологічної точки зору це ті речі, яким у нас стали вчитися. Правда, у Європі це не визнають, але саме наш досвід реверсування ГТС послужив тим, що потім у ЄС запровадили обов'язковість використання існуючих газопроводів в режимі прямого і реверсного функціонування», - каже аналітик.

В той же час, додає Гончар, нинішня ситуація - це не привід розслаблятися.

«Безперечно, якщо Росії вдасться ввести в експлуатацію на повну потужність «Північний потік-2» і «Турецький потік» другу нитку, то за цих обставин для нас повноцінні реверсні постачання газу будуть складною річчю, тому нам треба заздалегідь до того часу поки Газпром реалізує свій сценарій «нуль-транзит» через Україну, ми повинні збільшити власний газовидобуток і не залежати ані від російських постачань, ані від різних забаганок Заходу. От це має бути стратегією і для нового президента, і для нового парламенту, уряду, які з'являться в Україні у 2019 році», - резюмує співрозмовник видання.