«Поки що Україна справляється». Богдан Яременко розповів про тонкощі боротьби з російською пропагандою за кордоном
07.12.2018 12:58

На сьогодні є фактично тільки 10 країн, пов'язаних з Росією, які у формі заяв або інших дій ставлять під сумнів те, що Крим належить Україні. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів дипломат, екс-генконсул України в Стамбулі, глава правління «Майдан закордонний справ» Богдан Яременко.

Коментуючи інформацію про те, що один з провідних хорватських телеканалів HRT показав в ефірі карту світу, на якій Крим був зображений не як частина України, наш співрозмовник зазначає наступне: «В Хорватії принесені вибачення, і канал змінив картинку. Помиляться може будь хто, це життя. У нас є дипломатичні служби для того, щоб реагувати і захищати у такій формі територіальну цілісність і суверенітет. На сьогодні є фактично тільки 10 країн, пов'язаних з Росією, які у формі заяв або інших дій ставлять під сумнів те, що Крим належить Україні. Світове товариство достатньо впевнено і чітко, і наші найближчі друзі, такі як ЄС та США взагалі займають позицію, чітко задекларовану, прописану в їхньому законодавстві, про те що анексія Криму не буде визнана ніколи».

За словами експерта, доволі важко знайти критерій для оцінки ефективності боротьби з російською пропагандою за кордоном.

«Очевидно, визнання чи не визнання Криму українською територією є одним з очевидних способів оцінки. Поки що Україна справляється, чи це завдяки діям України, чи це завдяки тому, що уряди відповідних держав дотримуються норм права, але тим не менше. Насправді мені здається, що до повернення Криму до складу України поставити крапку і сказати щось впевнено у цьому процесі буде неможливо в оцінці ефективності, тому що Росія, звичайно, весь час вдаватиметься не тільки до пропагандистських акцій, а й залучатиме делегації та інвестиції. Все залежатиме від того, наскільки Україна на кожному етапі конкретно реагуватиме і наскільки наполегливою буде Росія», - додає Яременко.

Що стосується самого процесу повернення Криму, то, за словами співрозмовника видання, це інша справа.

«Тут Україна на сьогоднішній день не запропонувала нічого. Вона заблокувала визнання цього процесу з боку міжнародного товариства, причому достатньо ефективно це зроблено, але в плані осмислення якоїсь реалістичної програми повернення Криму, або хоча би як приступити до міжнародних переговорів про статус Криму, так, як це робиться в рамках переговорної Мінської групи про Донбас, тут запитань немає, і швидше всього, в українській владі тут царює повна безпорадність і відсутність всяких ідей», - резюмує дипломат.