«Я спостерігав, як це робилося в 90-х». Політолог Даниленко розповів правду про Великий договір з РФ
10.12.2018 12:58

Частина політичного істеблішменту РФ завжди була орієнтована на поглинання України різними способами. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

Коментуючи інформацію про те, що Верховна Рада проголосувала за скасування Великого договору з Росією, наш співрозмовник зазначає наступне: «Не думаю, що ми помітимо зміни після того, як було вже формально Україною прийнято рішення, що вона не буде пролонговувати у березні наступного року дію договору. Насправді він фактично вже не діяв, і тільки у формальній правовій площині він існував для того, щоб можна було українським дипломатам, тим, хто опікується договірними документами, завершити свої процедури, якими можна б було скористатися потім в міжнародних судах. Тобто цей ресурс договору вичерпаний остаточно».

«Чи зможемо ми у разі гіпотетичної зміни курсу України швидко напрацювати новий договір? По-перше, немає передумов для того, щоб наступна влада спробувала кардинально змінити курс і оперативно підписати великий договір в таких формулюваннях, в яких був договір, якій завершує свою дію, де Україна і Росія клялися в стратегічній дружбі і взаємодопомозі», - зазначає політолог.

«По-друге, мені довелося спостерігати у 90-х роках за підготовкою цього договору. Навіть за часів, коли РФ не була такою агресивною, - це була єльцінська Росія, яка орієнтувалася на взаємодію із Заходом, - цей процес до підписання документу був вкрай складний, бо, власно кажучи, в Росії завжди частина політичного істеблішменту була орієнтована на поглинання України різними способами, на домінування над нею, на те, щоб залишити свої військові бази на території України, щоб залишити Україну підпорядкованою російським шовіністичним інтересам. Це залишалося навіть тоді, в умовно єльцінській демократичній Росії. Тому навряд чи це буде швидко зроблено», - додає аналітик.

Експерт нагадує про те, що нещодавно парламент проголосував за зміни в Конституцію, які визначали євроатлантичний напрямок розвитку України.

«І ми у тому контексті також з вами говорили, чи вдасться в разі гіпотетичного реваншу змінити цю конституційну правку. Так от подібна історія і з розриванням цього договору. Мають відбутися дуже значні зміни, щоб легко і швидко відновити договір, якій завершує своє існування», - констатує Даниленко.