Кушнірук розповів, що насправді сталося з українською економікою у 2018 році
12.12.2018 12:46

Україна навчилася ефективніше використовувати кошти, навіть маючи менші ресурси. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, незважаючи на те, що фінансові умови значно гірше у 2018-му, ніж у попередніх роках, з економікою Україна справляється значно краще саме зараз.

«В принципі, ми пройшли доволі спокійний рік. Економіка дає свої 3% зростання, хоча цього й мало для того, щоб вирватися з сировинного статусу. Ми здійснюємо реформи, які вже розпочали, продовжуємо їх реалізовувати — це і медична реформа, і централізація тощо. На жаль, те, що ми не зробили — ми не запустили земельну реформу, і ми лише ухвалили рішення, але ще не почали велику приватизацію. Хоча саму приватизацію ми розпочали в межах того законодавства, яке було ухвалено, і воно вже почало працювати: за спрощеною процедурою через «ПроЗорро» ця приватизація вже йде і гроші надходять у бюджет. Це добре», - зазначає аналітик.

«Враховуючи те, що це передвиборчий рік, ми ухвалили доволі жорсткий з точки зору підходу державний бюджет на 2019 рік. До того ж ми прийняли бюджет вчасно. Я аналізував дані щодо ВВП і щодо державного бюджету за 2012 рік і прогнози стосовно 2018. Цікаво, що ВВП і бюджет зараз на третину менше, ніж у 2012 році. Зрозуміло, що спостерігається дуже глибока девальвація. Але хотілося б звернути увагу на дуже цікаву річ: якщо подивитися, що ми фінансували у цьому році, то ми багато профінансували і доріг, і сферу охорони здоров'я. Тобто ми значно ефективніше використовуємо кошти, тому навіть маючи менші ресурси ми отримали кращий результат у цьому році», - додає економіст.

Також, за словами Кушнірука, варто врахувати той факт, що цього року ми в рази більше витрачаємо на збройні сили та безпеку.

«Ми більше витрачаємо, ніж у 2012 році, на відсотки по кредитах, бо бралися вони тоді, а розраховуватись доводиться зараз. Тобто, незважаючи на те, що фінансові умови значно гірше у 2018-му, ніж у попередніх роках, з економікою Україна справляється значно краще саме зараз», - резюмує співрозмовник видання.